Tribunalul penal din Geneva l-a condamnat vineri pe un cetățean român la 20 de ani de închisoare cu executare pentru un dublu asasinat care a îngrozit Elveția: în urmă cu patru ani a ucis un cuplu de sexagenari, într-un caz șocant în care s-a vorbit despre prostituție masculină.
Foto: Le Temps
Românul fusese abordat într-un parc de bărbatul de 66 de ani care, în schimbul unor acte sexuale, i-a promis 50 de franci și un loc de muncă. Au mers în apartamentul elvețianului, numai că lucrurile n-au decurs bine, iar românul, aflat sub influența alcoolului, l-a ucis pe sexagenar, apoi pe soția acestuia, care sosise acasă pe neașteptate.
Pentru că actul sexual nu a decurs așa cum ar fi dorit, sexagenarul l-a făcut pe român impotent și a refuzat să-l plătească. Cel puțin așa a susținut acuzatul. Tribunalul nu a considerat totuși că pensionarul s-a arătat violent înainte de fi lovit și apoi strangulat. Bărbatul era deja mort în momentul în care soția s-a întors de la fitness. Atacată, la rândul său, a opus rezistență și a fost ucisă cu și mai multă cruzime.
Judecat de luni pentru uciderea cuplului de pensionari la domiciliul lor din Geneva, cetățeanul român a fost găsit vinovat de dublu asasinat. Judecătorii au subliniat violența stupefiantă a actelor sale și gravitatea excepțională a cazului. Românul a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 20 de ani.
Emoțiile sub imperiul cărora a acționat, absența premeditării, regretele și o responsabilitate ușor restrânsă din cauza consumului considerabil de alcool i-au permis românului să evite pedeapsa cu închisoare pe viață, care se aplică în general în Elveția în cazurile de asasinat, relatează Le Temps. Procurorul ceruse pedeapsa maximă.
Judecătorii l-au crezut pe român când a povestit că a simțit dezgust și umilință în timpul „situației nenorocite” care l-a adus laolaltă cu victima sa, dar au considerat că intensitatea acestei perturbări emoționale nu a fost suficientă pentru a-l face incapabil să se stăpânească, iar dubla crimă a fost disproporționată în raport cu conflictul.
Pentru că a arătat total dispreț față de viață, pentru că a acționat brutal și atroce, pentru că și-a umilit cea de-a doua victimă smulgându-i hainele pentru a se răzbuna pentru rezistența pe care a opus-o, pentru că a jefuit metodic apoi apartamentul, nepăsându-i de cadavre, pentru că a smuls bijuteriile de pe cadavrul femeii și pentru că s-a dus apoi la bar, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, judecătorii au considerat că românul este un asasin.
Judecătorii au admis însă că alcoolemia mare pe care o avea în momentul comiterii faptelor (între 2,2 și 3,2 la mie, o alcoolemie la care mulți ar intra în comă, au spus experții audiați la proces) i-au diminuat într-o mică măsură responsabilitatea. În plus, tribunalul a ținut cont de situația foarte precară a acuzatului, adus în situația de a vagabonda și de a-și vinde corpul. Ceea ce nu înseamnă că asta ar fi justificat violența.
Românul, care a început să facă psihoterapie în închisoare, pare pe calea cea bună. Are regrete, dar nu remușcări propriu-zise și continuă să dea vina pe elvețianul de 66 de ani, scrie Le Temps.
Drama fiicelor
În timpul celor cinci zile de proces, au fost audiați martori, experți, specialiști, dar cu siguranță mărturiile celor două fiice ale cuplului asasinat au avut o puternică încărcătură emoțională. Dincolo de traumatismul pe care l-au suferit în urma acestei pierderi simultane a părinților, ele au trecut și prin șocul de a afla despre viața paralelă pe care o ducea tatăl lor, despre faptul că era homosexual și că agăța bărbați în parcuri pe care îi plătea ca să întrețină acte sexuale. Au spus că ele se simt ca fiind adevăratele victime în acest caz. N-au vrut să audă scuze, nici măcar să-l vadă pe cel care le-a lovit și strangulat părinții înainte de a trata cu dispreț cadavrele. Erau părinți iubitori, afectuoși, prezenți, bucuroși să se bucure de timpul liber de la pensie și mai cu seamă erau bunici foarte implicați, au povestit femeile.
N-au știut niciodată nimic despre viața paralelă a tatălui lor. În timpul unei spitalizări, acesta vorbise despre faptul că era seropozitiv fără să mai spună altceva. Nu se știe nici dacă soția era la curent. Vecinii, în schimb, înțeleseseră bine ce se întâmplă, pentru că vedeau prea adesea trecând tineri. Au preferat să nu se amestece.
Fiica cea mare s-a declarat sub șoc, dar a spus că nu-și judecă părinții. „Au făcut ce era mai bine pentru noi și asta contează”, a spus ea. În schimb, sora sa este mult mai tulburată. Concediată, „pentru binele ei”, de banca la care lucra, pentru ea lumea s-a prăbușit și a intrat pe asigurare de invaliditate. Angoase, coșmaruri, viața de cuplu perturbată, nimic nu va mai fi ca înainte pentru ea.
În ceea ce-l privește pe român, judecătorii speră că în cei 20 de ani pe care și-i va petrece după gratii va realiza răul făcut și va avea remușcări.