România și Marea Britanie, scrisoare pentru secretarul general al ONU, în care condamnă atacul asupra vasului Mercer Street

Data actualizării: Data publicării:
întâlire a consiliului de securitate al ONU
România, Regatul Unit şi Liberia au reiterat „natura deliberată a atacului, atribuit Republicii Islamice Iran, care, pe lângă pierderile umane şi materiale, reprezintă o încălcare clară a dreptului internaţional”. Sursă foto: Profimedia Images

Reprezentanţii permanenţi ai Marii Britanii, respectiv României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite, împreună cu reprezentantul permanent al Liberiei, statul de pavilion al navei "Mercer Street", au semnat, marţi, o scrisoare comună adresată preşedintelui Consiliului de Securitate al ONU şi secretarului general al ONU pe tema atacului împotriva vasului, document care subliniază natura deliberată a acestuia.

Respectivul demers vine în urma instrucţiunilor miniştrilor de Externe ai României şi Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Bogdan Aurescu şi Dominic Raab, precizează un comunicat al MAE transmis de Agerpres. 

România, Regatul Unit şi Liberia au reiterat natura deliberată a atacului, atribuit Republicii Islamice Iran, care, pe lângă pierderile umane şi materiale, reprezintă o încălcare clară a dreptului internaţional

Totodată, cele trei state au subliniat importanţa libertăţii de navigaţie, garantată de dreptul internaţional. De asemenea, cu acest prilej a fost atrasă atenţia asupra faptului că asemenea acţiuni inacceptabile pot afecta pacea şi securitatea internaţionale şi au solicitat condamnarea atacului la nivelul comunităţii internaţionale.

MAE evidenţiază că a realizat, luni, un demers similar de informare şi la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a avut, marţi, o convorbire telefonică cu înaltul reprezentant al UE, Josep Borrell. Cei doi oficiali au avut un schimb aprofundat de opinii şi evaluări despre atacul asupra navei "Mercer Street", inclusiv din perspectiva implicaţiilor politice şi securitare ale acestuia, ministrul român de Externe pledând pentru solidaritate din partea Uniunii Europene şi pentru condamnarea publică a acestui incident la nivelul comunităţii internaţionale.

Totodată, Consulatul General al României din Dubai se află în continuare în contact cu autorităţile locale, cu misiunile partenerilor României şi cu compania care administrează nava "Mercer Street", acordând asistenţă consulară la faţa locului şi întreg sprijinul în procesul în curs de repatriere a cetăţeanului român decedat.

MAE reaminteşte că aceste iniţiative vin în continuarea condamnării ferme de către România a atacului cu dronă asupra vasului "Mercer Street", soldat cu pierderea vieţii comandantului navei, cetăţean român, şi a unui cetăţean britanic, precum şi în continuarea demersurilor politico-diplomatice întreprinse deja şi asistenţei consulare pentru repatriere.

Ministerul român anunţă că va continua coordonarea cu aliaţii şi partenerii României, inclusiv la nivelul organizaţiilor multilaterale.

Citește și: Blinken: Suntem în coordonare strânsă cu UK, Israel, România și alte țări. Vom da un răspuns colectiv împotriva Iranului

În urma clarificării unor elemente privind natura incidentului, pe baza informaţiilor puse la dispoziţie de partenerii României, Ministerul Afacerilor Externe a reiterat, luni, condamnarea fermă a incidentului, calificat ca atac cu dronă deliberat, coordonat de Iran. În aceeaşi zi, România a solicitat prezentarea de explicaţii de către autorităţile iraniene, fără întârziere, rezervându-şi dreptul de a acţiona în consecinţă, alături de partenerii săi internaţionali, pentru un răspuns adecvat.

Ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşti a fost convocat de urgenţă la MAE, conform practicii diplomatice, context în care conducerea MAE a prezentat aceste elemente de poziţionare.

Citește și: Bogdan Aurescu și Dominic Raab au discutat despre atacul asupra navei Mercer Street, în care au murit un român și un britanic

Marţi, Uniunea Europeană şi NATO au condamnat atacul comis joia trecută asupra petrolierului "Mercer Street" în Marea Arabiei, pe care Statele Unite, Israelul şi Regatul Unit l-au atribuit Iranului, dar Comisia Europeană a cerut  evitarea oricărei acţiuni dăunătoare pentru pacea şi stabilitatea în regiune, potrivit AFP.

Petrolierul "Mercer Street", în proprietate japoneză şi operat sub pavilion liberian de compania Zodiac Maritime, care aparţine miliardarului israelian Eyal Ofer, a fost săptămâna trecută ţinta unui atac în timp ce naviga fără încărcătură în Marea Arabiei, în largul coastelor Omanului.

Citește și: SUA, Marea Britanie și Israelul pregătesc un răspuns coordonat împotriva Iranului, după atacul asupra navei în care a murit și un român

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Tuneluri și comori, descoperiri în Bihor dezvăluie secretele de secole și...
Digi FM
Eleva din Suceava admisă la Harvard a povestit pe TikTok cum a reușit performanța. Povestea ei i-a...
Pro FM
Phil Collins, dezvăluiri despre starea de sănătate, la doi ani de când a încetat să mai cânte la tobe: „A...
Film Now
Tim Robbins, de nerecunoscut la cea mai recentă apariție în public. Cu părul alb și cu barbă, actorul e...
Adevarul
Angajații la stat care primesc 15% la salariu. „Mărirea începe cu data adoptării în Consiliul Local”
Newsweek
Bucura Oprescu rămâne ministru. În ce lună cresc pensiile? Ce se întâmplă cu Mica Recalculare?
Digi FM
Vladimir Putin explică motivul pentru care a invadat Ucraina: „Când este liniște, vrei un pic de acțiune”
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Cate Blanchett, de nerecunoscut în thrillerul în care joacă și Michael Fassbender. Fanii, uimiți: „Ce...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...