România, mesaj împotriva inițiativelor separatiste

Data actualizării: Data publicării:
teodor-melescanu-agerpres-3.9.2015
Foto: Agerpres

România nu va recunoaşte independenţa Kosovo şi nici a altor regiuni separatiste. Este poziţia fermă exprimată de ministrul de externe, Teodor Meleşcanu. Declaraţia a fost făcută în cadrul dezbaterilor Adunării Parlamentare a NATO, pe tema modului în care România se raportează la mişcările separatiste europene.

„Poziţia noastră cu privire la Kosovo, Metohia, ceea ce este valabil şi pentru Catalonia, şi pentru Kurdistan, poziţia noastră e una de principiu. Considerăm că este ilegal să se decidă cu privire la fragmentarea unei ţări fără negocieri cu guvernul şi cu statul. Noi rămânem fideli acestei poziţii indiferent de ce se întâmplă în alte părţi ale Europei sau ale lumii și sperăm foarte mult că ceilalți parteneri UE și din alte organizații vor înțelege că este o poziție de principiu, de principii, pe care o respectăm dacă vrem să respectăm integral prevederile Dreptului internațional”, a declarat ministrul de externe Teodor Meleșcanu.

Șeful diplomației consideră că soluția cea mai bună în problema Balcanilor de Vest o reprezintă aderarea la Uniunea Europeană și chiar la NATO.

„(...) Din punctul nostru de vedere, lucrurile au evoluat pozitiv în ultima lună în toată regiunea Balcanilor de Vest. Mai sunt câteva probleme, dar se pare că lucrurile se referă la găsirea de soluții, decât la certuri între noi. Una dintre problemele cheie care a influențat evoluția a fost dialogul dintre Serbia și Kosovo. Credem că soluția cea mai bună, cea mai bună ofertă pe care o putem face în privința Balcanilor de Vest este să adere la UE și dacă dorește și la NATO. Este singura modalitatea de a rezolva problemele într-o regiune care este confruntată cu multe probleme. Nu văd niciun viitor pentru Balcanii de Vest decât să facă parte din familia europeană și cea euroatlantică. Cred că este una dintre prioritățile cele mai importante.(...) În ceea ce privește Bosnia-Herțegovina, cred că merită o șansă această țară cu probleme moștenite din evoluțiile istorice. (...) Cred că trebuie să oferim Bosniei-Herțegovina cel puțin o deschidere foarte clară în ceea ce privește aderarea la UE și să fie începute negocierile de aderarea la UE pentru că aceasta poate să fi o formă de încurajare foarte puternică ca să se ajungă la un acord comun în interiorul Bosniei-Herțegovina între comunitățile sale. Nu cred că lucrurile sunt simple, nu cred că lucrurile se vor petrece foarte repede, dar este singura șansă pentru Balcanii de Vest în ansamblu”, a spus demnitarul român, citat de Agerpres.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani