România se pregăteşte să-şi întărească apărarea. Departamentul de Stat american şi-a dat acordul de principiu ca ţara noastră să cumpere rachetele Patriot şi a notificat Congresul de la Washington despre posibila tranzacţie. Ministerul Apărarii de la Bucureşti şi-a exprimat interesul să cumpere şapte astfel de sisteme de apărare. Este vorba de un contract de 3,9 miliarde de euro.
Doar 13 ţări şi Taiwanul au sistemul Patriot, considerat cel mai performant din lume: SUA, Germania, Grecia, Olanda, Spania, Polonia, Israel, Kuwait, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Japonia, Coreea de Sud.
În prezent, pentru apărăre antiaeriană, armata română se bazează pe rachetele americane şi sovietice care datează din perioada războiului din Vietnam.
Caracterisiticile sistemului Patriot
Sistemul Patriot, dorit de România, este dotat cu rachete de ultimă generaţie construite, în special, împotriva celor balistice. Fiecare are o greutate de 350 de kilograme, poate să se deplaseze cu o viteză de 5000 de kilometri pe oră, are o rază de acţiune de 20 de kilometri şi poate să atingă o altitudine de 24 de mii de metri. Patriot este dotat si cu un radar complex care poate să detecteze în timp record o rachetă trasă de inamic şi să reacţioneze la ameninţare în doar câteva secunde.
Patriot este considerat cel mai avansat sistem de apărare antiaeriană din lume, printre puţinele care au fost testate în condiţii reale de luptă.
„Într-o noapte, în martie 2003, o rachetă a fost lansată din valea râului Eufrat către sediul nostru din Doha, Kuweit. Bateria de rachete Patriot care era în spatele nostru a detectat racheta, a lansat interceptorul şi a distrus-o. Au fost distruse nouă rachete care veneau înspre noi, toate au fost distruse. Au fost salvate multe vieţi, multe materiale valoroase şi alte lucruri”, povesteşte generalul american David McKiernan.
Deşi este în producţie de 40 de ani, sistemul Patriot este în continuă evoluţie.
„Nu numai că poate urmări rachete balistice cu radarul mare, dar poate urmări şi alte ţinte aeriene, precum rachete de croazieră, avioane, drone”, spune Geoff Fein, expert în securitate.
Grupul utilizatorilor de Patriot este unul foarte select.
13 ţări depind de Patriot ca bază a apărării lor. Împreună, aceste ţări partenere investesc continuu în îmbunătăţiri şi teste, ca să fie cu un pas înaintea ameninţărilor.
Sistemul Patriot nu este străin militarilor români. În noiembrie, câteva baterii americane, staţionate în Germania, au fost aduse în poligonul de la Capul Midia, din Constanţa, pentru exerciţii comune româno-americane.
Pentru a contracara mişcările de trupe ale NATO de pe flancule estic, Rusia a anunţat că a construit o rachetă balistică intercontinentală care poate să transporte 16 focoase nucleare.