Robert F. Kennedy Jr își suspendă campania prezidențială din SUA și anunță că îl susține pe Trump

Data actualizării: Data publicării:
Robert F. Kennedy Jr
Robert F. Kennedy Jr speră la un post în administrația Trump Foto: Profimedia

Candidatul independent la președinție Robert F. Kennedy Jr a anunțat că îl susține pe Donald Trump, în contextul suspendării campaniei sale pentru Casa Albă. Sprijinul său național scăzuse la doar 4%, potrivit unui sondaj de opinie efectuat la începutul acestei luni, anunță France24.

Avocat de mediu, activist anti-vaccin și fiu și nepot a doi titani ai politicii democrate (tatăl său, senatorul american Robert F. Kennedy, și unchiul său, președintele american John F. Kennedy), el a intrat în cursă în aprilie 2023 ca adversar al președintelui Joe Biden pentru nominalizarea democrată.

El a declarat pentru Reuters într-un interviu din martie că, dacă va fi ales președinte, nu va restricționa avortul, va abroga multe prevederi ale Legii de reducere a inflației semnată de Biden și va încerca să închidă granița sudică pentru imigranții care intră ilegal în SUA. De asemenea, el a oferit un sprijin ferm Israelului.

În condițiile în care alegătorii de la acea vreme erau dezamăgiți atât de Biden, care îmbătrânea, cât și de Trump, care se confrunta cu probleme juridice, interesul pentru Kennedy a crescut vertiginos. Acesta și-a schimbat planurile și a decis să candideze ca independent, iar un sondaj Reuters/Ipsos din noiembrie 2023 a arătat că Kennedy obținea sprijinul a 20% dintre americani într-o cursă în trei cu Biden și Trump.

Pentru o perioadă, atât campania lui Biden, cât și cea a lui Trump au dat semne că sunt îngrijorate că Kennedy ar putea atrage suficient sprijin pentru a schimba rezultatul alegerilor. Acesta s-a confruntat cu o luptă dificilă pentru a obține locuri pe buletinul de vot ca independent, dar a obținut poziții-cheie, inclusiv în Georgia, Michigan, Minnesota și Carolina de Nord - jumătate din statele competitive care se așteaptă să determine rezultatul alegerilor.

Scăderea sprijinului

Dar pe măsură ce cursa s-a schimbat rapid în ultimele două luni - Trump supraviețuind unei tentative de asasinat, iar Biden, în vârstă de 81 de ani, cedând presiunilor din partea propriului partid și trecând ștafeta campaniei lui Harris - interesul votanților pentru Kennedy, în vârstă de 70 de ani, a scăzut.

Un sondaj Ipsos realizat la începutul acestei luni a arătat că sprijinul său la nivel național a scăzut la 4%, o cifră infimă, dar care ar putea fi semnificativă într-o cursă strânsă precum actuala confruntare Trump-Harris.
Este poate prea devreme pentru astfel de calcule, dar avansul pe care Kamala Harris îl câștigase în fața lui Donald Trump cu siguranță va avea de suferit în urma acestei schimbări.

Un post în administrația Trump

În schimbul susținerii lui Trump, Kennedy spera la un post într-o eventuală administrație Trump, a declarat miercuri pentru Reuters un super PAC care îl susține pe Kennedy. De asemenea, Kennedy dorea ca Trump să permită mișcării sale politice să continue într-un fel sau altul, ceea ce ar putea include rămânerea pe buletinul de vot în unele state.

„Tipul cu ursul mort”

Kennedy a declarat luna aceasta, într-un videoclip postat online, că a aruncat un urs mort în Central Park din New York în urmă cu un deceniu și i-a înscenat moartea pentru a părea că a fost lovit de o bicicletă. El a proclamat că are „atât de multe schelete în dulap” după ce o fostă bonă a familiei l-a acuzat de agresiune sexuală. A negat că o fotografie cu el pozând cu carcasa unui animal mare la grătar aparținea unui câine.

Și apoi a fost viermele din creier. Nu știați de el? Kennedy a avut un parazit în creier în urmă cu mai bine de un deceniu, dar de atunci și-a revenit complet, un fapt descoperit de New York Times și confirmat ulterior de staful său de campanie.

Aceste povești au fost ridiculizate de prezentatorii de talk-show-uri din State.

Partidul Democrat, în special, a fost nemilos în opoziția sa față de candidatura lui Kennedy, inclusiv prin contestații legale împotriva accesului său la vot, pe măsură ce creștea îngrijorarea că Kennedy ar putea afecta șansele partidului în noiembrie.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Experiență de coșmar pentru un român care a dat mii de euro pe o vacanță de 5 stele. „Nu pot să cred așa...
Newsweek
Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville