Inteligența artificială ar putea reprezenta un risc pentru omenire la scara unei pandemii sau a unui război nuclear, a avertizat premierul britanic Rishi Sunak, în contextul reuniunii liderilor mondiali la Bletchley Park, unde urmează să se discute despre modul de reglementare a acestei industrii, transmite The Guardian.
Prim-ministrul Regatului Unit a declarat că este îngrijorat de riscul pe care îl reprezintă pentru public modelele avansate de inteligență artificială, reluând avertismentele recente ale unora dintre cele mai înalte personalități ale industriei.
Sunak speră să obțină un acord din partea guvernelor, inclusiv din partea SUA, UE, Japonia și Canada, cu privire la modul în care țările pot colabora pentru a testa siguranța instrumentelor de inteligență artificială înainte de a fi lansate.
Sunak le-a declarat reporterilor: „Oamenii care dezvoltă ei înșiși această tehnologie au adus în atenție riscul pe care IA o poate reprezenta și este important să nu fim alarmiști în această privință. Există o dezbatere pe această temă. Chiar oamenii din industrie nu au căzut de acord și nu putem fi siguri”.
„Dar există motive să credem că ar putea reprezenta un risc la o scară precum pandemiile și războiul nuclear și de aceea, în calitate de lideri, avem responsabilitatea de a acționa pentru a lua măsurile necesare pentru a proteja oamenii și exact asta facem", a mai spus acesta.
Cuvintele sale rezonează cu cele ale lui Elon Musk, cu care urmează să susțină joi seară o conversație difuzată pe platforma X a miliardarului din domeniul tehnologiei.
Musk le-a declarat miercuri reporterilor la summit că inteligența artificială este „una dintre cele mai mari amenințări la adresa umanității”.
Premierul a sosit la Bletchley Park joi dimineață pentru a doua zi de activitate diplomatică intensă la summitul internațional privind siguranța IA.
Oficialii britanici au fost încântați să poată emite un comunicat la începutul summitului, semnat de 28 de guverne, inclusiv Marea Britanie, SUA, UE și China. Așa-numita declarație de la Bletchley promite că semnatarii vor lucra împreună la standarde comune de siguranță într-un proces pe care oficialii l-au comparat cu summiturile Cop privind criza climatică.
Încercările lui Sunak de a poziționa Regatul Unit ca lider mondial în elaborarea de noi norme privind IA au fost parțial umbrite miercuri de un anunț făcut de secretarul american al comerțului, Gina Raimondo, privind înființarea unui nou Institut pentru siguranța IA la Washington.
Cu toate acestea, oficialii britanici spun că se așteaptă să colaboreze îndeaproape cu noul institut american și cu altele pentru a crea o „rețea” de organizații similare care să poată face teste în întreaga lume. Oficialii spun că este posibil ca joi să dezvăluie mai multe detalii despre modul în care va funcționa o astfel de rețea.
La summitul de joi, Sunak se va întâlni cu Kamala Harris, vicepreședintele SUA, și va găzdui discuții la care vor participa Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și Giorgia Meloni, prim-ministrul italian. Liderii altor țări, inclusiv Japonia și Canada, sunt așteptați să se alăture de la distanță.
Sunak se va întoarce apoi la Londra pentru conversația cu Musk.
Premierul și-a apărat decizia de a-l găzdui pe Musk și de a permite ca discuția să fie difuzată pe una dintre platformele sale. Vorbind miercuri la BBC, el a spus „Elon Musk a fost atât un investitor, cât și un dezvoltator de tehnologii de inteligență artificială el însuși. Dar, de peste un deceniu, el vorbește, de asemenea, despre potențialele riscuri pe care acestea le prezintă și despre necesitatea ca țările și companiile să colaboreze pentru a gestiona și a atenua aceste riscuri”.
„Așadar, el este cineva care, în mod evident, are ceva valoros de adăugat la această conversație”, mai spune Sunak.
Editor : A.C.