Angajații misiunilor diplomatice ale Rusiei în Ucraina au început să părăsească țara, scrie agenția RIA Novosti, citând o sursă informată. Ministerul rus de Externe a confirmat parțial informația, vorbind despre o „optimizare a personalului reprezentanţelor ruse în Ucraina”.
ACTUALIZARE Rusia a decis să-şi „optimizeze” numărul personalului său diplomatic în Ucraina, de teama „provocărilor” Kievului sau ale unei alte părţi, a anunţat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus.
„De teama unor posibile provocări din partea regimului de la Kiev sau a unor ţări terţe, am decis o anumită optimizare a personalului reprezentanţelor ruse în Ucraina”, a declarat Maria Zaharova într-un comunicat, ca răspuns la o întrebare a presei cu privire la reducerea prezenţei pe teritoriul vecinului său prooccidental.
„Având în vedere influenţa semnificativă pe care Washingtonul şi Londra o au asupra Kievului (...), concluzionăm că colegii noştri americani şi britanici sunt aparent la curent cu anumite acţiuni care se pregătesc în Ucraina susceptibile să complice considerabil situaţia în domeniul securităţii”, a adăugat Maria Zaharova, citată de Reuters şi France Presse, potrivit Agerpres.
Maria Zaharova nu a spus dacă aceasta înseamnă o reducere a numărului de personal, dar a precizat că ambasada şi consulatele din Ucraina continuă să-şi îndeplinească funcţiile cheie.
Multe ambasade occidentale au întreprins măsuri similare, unele ţări precum Statele Unite, Canada şi Australia cerând cetăţenilor lor să părăsească Ucraina cât mai curând posibil.
Statele Unite au avertizat vineri cu privire la o posibilă iminentă invazie rusă a Ucrainei. Remarci descrise drept „isterie” de către Moscova, în timp ce Kievul a chemat la „calm”.
Tensiunile au crescut de câteva săptămâni pe fondul masării de trupe ruseşti şi creşterii activităţii militare, care au generat temeri că Rusia ar putea ataca Ucraina. Rusia neagă asemenea planuri.
Știrea inițială
„Potrivit declarațiilor mai multor cetățeni ucraineni, diplomați ruși și angajați consulari din Ucraina au început să plece în Rusia. Acest lucru e scos în evidență și de dificultățile care apar când vrei să faci o programare la consulat sau la ambasadă”, a declarat sursa citată de RIA.
Potrivit acesteia, este un semn că Rusia a luat o decizie similară cu cele anunțate oficial de mai multe țări occidentale.
„Apropo, Serghei Lavrov a dat un indiciu privind posiblitatea acestui scenariu în timpul conferinței de presă după negocierile cu cu șefa diplomației britanice, Elizabeth Truss”, care a avut loc pe 10 februarie.
Ambasada rusă de la Kiev a declarat, în schimb, că lucrează cu un program normal și că nu a fost luată nicio decizie privind o evacuare parțială, deși Ministerul de Externe de la Moscova lucrează la un astfel de plan.
SUA, Marea Britanie, Germania, Australia au anunțat deja planuri de evacuare a personalului ambasadelor. De asemenea, aceste țări, dar și altele - Canada, Finlanda, Letonia, Olanda, Estonia, Japonia, Noua Zeelandă - și-au îndemnat cetățenii să părăsească imediat Ucraina.
Rusia poate invada oricând Ucraina, iar cel mai probabil scenariu e că invazia va începe cu un bombardament. Sunt anunțuri venite vineri seara chiar de la Casa Albă, în condițiile în care Statele Unite au cerut cetățenilor americani aflați în Ucraina să părăsească țara înainte să fie prea târziu, mai precis în cel mult 48 de ore. Cu toate acestea, americanii spun că încă nu au renunțat la calea diplomatică de rezolvare a conflictului, însă președintele rus este amenințat cu un dezastru economic, dacă va ataca Ucraina.
Citește și: Șefii de Stat Major ai armatelor din SUA și Rusia au avut o discuție al cărei conținut rămâne secret
Editor : Bogdan Păcurar