Rezoluţia Rusiei pentru interzicerea amplasării de arme în spaţiu a fost respinsă în Consiliul de Securitate al ONU

Data publicării:
Russian Ambassador and Permanent Representative to the UN Vassily Nebenzia attends the Security Council meeting
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia. Foto: Profimedia

O rezoluţie a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, redactată de Rusia, care cerea tuturor ţărilor să împiedice „pentru totdeauna” amplasarea, ameninţarea sau utilizarea oricăror arme în spaţiul cosmic, a eşuat luni, organismul format din 15 membri fiind divizat în privinţa acestui demers.

Proiectul nu a reuşit să obţină cele minimum nouă voturi necesare: şapte membri au votat pentru, şapte împotrivă, în timp ce unul s-a abţinut, scrie News.ro, preluând Reuters.

Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie sau Franţa pot exercita un drept de veto doar dacă un proiect obţine cel puţin nouă voturi.

Rusia a înaintat textul după ce luna trecută şi-a exercitat dreptul de veto la o rezoluţie elaborată de SUA care cerea ţărilor să prevină o cursă a înarmării în spaţiul cosmic. Veto-ul rusesc a determinat Statele Unite să se întrebe dacă Moscova nu cumva ascunde ceva.

Acuzații SUA - Rusia

„Ne aflăm astăzi aici pentru că Rusia încearcă să distragă atenţia globală de la dezvoltarea unui nou satelit care transportă un dispozitiv nuclear”, a declarat adjunctul ambasadorului american, Robert Wood, în faţa Consiliului de Securitate înainte de votul de luni.

De asemenea, el a acuzat Rusia că a lansat joi pe orbita joasă a Pământului un satelit despre care SUA „evaluează că este probabil o armă spaţială, probabil capabilă să atace alţi sateliţi de pe orbita joasă a Pământului”.

„Rusia a desfăşurat această nouă armă spaţială pe aceeaşi orbită cu un satelit guvernamental american”, a declarat Wood. El a adăugat că lansarea din 16 mai urmează lansărilor de sateliţi ruşi - „probabil de sisteme contraspaţiale” - pe orbita joasă a Pământului în 2019 şi 2022.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a răspuns: „Nici măcar nu am înţeles pe deplin despre ce vorbea”.

Tratatul din 1967

Tratatul privind spaţiul cosmic din 1967 interzice deja semnatarilor - printre care Rusia şi Statele Unite - să plaseze „pe orbita Pământului orice obiect purtător de arme nucleare sau de orice alt tip de arme de distrugere în masă”.

Washingtonul a acuzat Moscova că a dezvoltat o armă nucleară anti-satelit pentru a o plasa în spaţiu, acuzaţie pe care Rusia a negat-o. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova este împotriva amplasării de arme nucleare în spaţiu.

Nebenzia a declarat că proiectul de rezoluţie rusesc acoperă atât armele de distrugere în masă, cât şi toate formele de alte arme şi are ca scop oprirea unei curse a înarmării în spaţiul cosmic.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri