Reuters: Moldova îşi votează viitorul european cu umbra Rusiei în spate

Data actualizării: Data publicării:
Maia Sandu
Președintele Moldovei, Maia Sandu. Foto: Profimedia

Cetăţenii Republicii Moldova votează duminică în cadrul unor alegeri prezidenţiale şi al unui referendum UE care vin într-un moment crucial în lupta dintre Rusia şi Occident pentru viitorul acestei naţiuni sărace, fără ieşire la mare, din sud-estul Europei, cu mai puţin de 3 milioane de locuitori, relatează Reuters, scrie News.ro.

În timp ce războiul din Ucraina face ravagii în est şi îndreaptă atenţia politică şi diplomatică asupra fostei republici sovietice, Moldova şi-a accelerat eforturile de a ieşi din orbita Moscovei şi s-a angajat în lungul proces al negocierilor de aderare la UE.

Preşedinta pro-occidentală Maia Sandu speră să avanseze cu agenda sa atât prin câştigarea unui al doilea mandat, cât şi prin obţinerea unui „Da” la un referendum care îşi propune să înscrie aderarea la UE ca obiectiv strategic în Constituţie.

Sondajele o dau pe Sandu câştigătoare şi sugerează că o majoritate susţine aderarea la UE, în timp ce guvernul a acuzat Rusia şi aliaţii săi că încearcă să influenţeze procesul electoral, plătind zeci de mii de persoane pentru a vota în sens contrar.

„Este un efort calculat, pe scară largă, care vizează destabilizarea viitorului nostru şi deraierea parcursului Moldovei spre UE”, a declarat pentru Reuters consilierul pentru politică externă al lui Sandu, Olga Roşca, citând estimări potrivit cărora peste 100 de milioane de euro au fost trimişi de la Moscova pentru a manipula voturile.

Poliţia spune că o reţea gestionată de Rusia a mituit 130.000 de alegători să voteze „Nu” şi să susţină candidaţii pe care îi preferă ea - ceea ce, potrivit analistului politic din Chişinău Valeriu Paşa, reprezintă aproape 10% din prezenţa normală la vot.

Poliţia a mai declarat că grupurile criminale susţinute de Rusia doresc să perturbe votul, după ce luna trecută autorităţile au blocat o serie de site-uri ruseşti de ştiri online.

Umbra Rusiei: cetățenii ruși au nevoie de reprezentare

În cadrul unui briefing organizat săptămâna aceasta, Kremlinul a negat că Rusia se amestecă în Moldova. Cu toate acestea, a afirmat că mulţi moldoveni doresc legături bune cu Moscova şi că li se refuză dreptul de a avea presa şi politicienii pe care îi doresc.

Printre cele mai importante figuri pro-Kremlin se numără Ilan Şor, un magnat condamnat în lipsă la închisoare pentru fraudă, care trăieşte în Rusia. Două dintre partidele sale politice au fost interzise sau li s-a interzis să candideze pe motiv de neconstituţionalitate sau de securitate naţională.

Ilan Şor, care a fost pus pe lista persoanelor sancţionate de SUA pentru presupuse interferenţe electorale în numele Rusiei, s-a oferit să plătească oameni pentru a-i convinge pe alţii să voteze „Nu” la referendum şi să sprijine un rival al lui Sandu, precum şi să îndeplinească alte „sarcini” nespecificate. Acesta neagă că ar fi comis vreo infracţiune sau că ar fi un intermediar politic rus.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a zburat la Chişinău săptămâna trecută pentru a se întâlni cu Maia Sandu şi a îndemna moldovenii să participe la plebiscit. Ea a promis un sprijin financiar de 1,8 miliarde de euro.

Deşi este de aşteptat ca Sandu să câştige un nou mandat de patru ani, votul ar putea ajunge la un al doilea tur de scrutin pe 3 noiembrie, dacă nu va reuşi să obţină 50% din voturi.

Candidatul cu cele mai mari şanse să ajungă într-un al doilea tur este Alexandr Stoianoglo, un fost procuror general care a îndemnat oamenii să boicoteze referendumul sau să voteze „Nu”, descriindu-l drept un truc pentru a creşte popularitatea lui Sandu.

Oazu Nantoi, un deputat al partidului PAS al lui Sandu, a declarat pentru Reuters că el crede că Rusia doreşte să vadă cel mai slab rezultat posibil pentru Sandu în alegeri şi la referendum. Acest lucru, la rândul său, ar da tonul pentru alegerile parlamentare din vara anului viitor. În mod crucial, Parlamentul este cel care aprobă sau respinge componenţa guvernului după ce acesta este propus de prim-ministru.

„Consecinţele politice ale unui potenţial vot negativ, uriaşe”

Chiar şi fără un rezultat slab duminică, analistul Valeriu Paşa crede că partidul lui Sandu se confruntă cu o luptă grea pentru a-şi păstra majoritatea în parlament.

Sandu a obţinut o victorie zdrobitoare în 2020, iar partidul său a câştigat majoritatea în parlament în vara anului 2021. De atunci, Moldova a fost lovită de consecinţele pandemiei de COVID, de războiul din Ucraina - care a creat un val de refugiaţi - şi de o reducere bruscă a livrărilor de gaze naturale ruseşti, ceea ce a alimentat inflaţia.

„Sunt aproape sigur că actualul partid de guvernământ nu poate obţine o nouă majoritate, deoarece are un rating negativ destul de substanţial”, a declarat Paşa.

Deşi un vot „Nu” nu ar fi obligatoriu din punct de vedere juridic, iar Paşa îl consideră puţin probabil, el a afirmat că ar fi greu de imaginat o majoritate proeuropeană care să mai câştige alegerile de anul viitor, dacă acest lucru s-ar întâmpla. „Consecinţele politice ale unui potenţial vot negativ sunt cu adevărat uriaşe”, a atras el atenţia.

Nantoi spune că, în opinia sa, Rusia doreşte să vadă apariţia unui peisaj politic similar cu cel din Georgia ex-sovietică, care are un parlament care este în dezacord cu UE şi cu Occidentul şi un preşedinte pro-occidental în mare parte cu rol ceremonial. „Rusia ar avea posibilitatea de a controla Moldova”, punctează el.

În schimb, consilierul pentru politică externă Olga Roşca apune că un vot ferm pentru „Da” ar trimite un mesaj clar Moscovei „că Moldova nu mai este sub influenţa sa şi că îşi trasează propria cale”.

Cetăţenii Republicii Moldova vor cota ]n acest weekend în cadrul unor alegeri prezidenţiale şi al unui referendum UE care vin într-un moment crucial în lupta dintre Rusia şi Occident.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ultimele imagini cu Liam Payne în viață. Ce a făcut artistul cu câteva minute înainte să moară
Digi FM
Administrația Apele Române rupe tăcerea în scandalul planșeului Unirii, după acuzațiile primarului Nicușor...
Pro FM
Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A căzut de la balcon în timpul...
Film Now
Iubita lui Leonardo DiCaprio nu pleacă niciodată din casă fără un lucru care să-i amintească de actor...
Adevarul
Prețul nesimțit pe care îl plătesc românii comparativ cu bulgarii pentru același credit imobiliar...
Newsweek
În ce ordine se soluționează dosarele noi de pensie? De ce întârzie plățile către pensionari?
Digi FM
Ce i s-a întâmplat unui român după ce a aruncat la gunoi peste 120.000 de euro și mai multe bijuterii, în...
Digi World
Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori longevitatea. Mare atenție pentru a nu o duce...
Digi Animal World
Casa unei femei din Washington, asaltată de 100 de ratoni: „Nu am văzut niciodată atât de mulți în același...
Film Now
Clint Eastwood are o nouă relație, la mai puțin de trei luni de când iubita lui a murit: „Știe să se bucure...
UTV
Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a fost gasit mort in Buenos Aires