Miniştrii de finanţe ai ţărilor G20, reuniţi timp de două zile la Sao Paulo, în Brazilia, nu au ajuns la un acord asupra unui comunicat comun din cauza unui "impas" legat de divizările create de războaiele din Ucraina şi Gaza, relatează vineri AFP, preluată de Agerpres.
"Aşa cum se întâmplă destul de frecvent, un comunicat de presă (comun) nu este posibil" din cauza dezacordurilor legate de "conflicte geopolitice", a explicat ministrul brazilian de finanţe, Fernando Haddad, într-o conferinţă de presă, fără a da mai multe explicaţii.
"Dar nu din cauza temelor discutate la nivel financiar", asupra cărora a existat un "consens", a menţionat el.
"Speram ca temele cele mai sensibile teme legate de geopolitică să fie dezbătute exclusiv de diplomaţi", a mai spus ministrul brazilian al finanţelor, referindu-se la întâlnirea miniştrilor de externe G20 desfăşurată săptămâna trecută la Rio de Janeiro.
Obținerea unui consens a fost „contaminată” de situațiile din Ucraina și Fâșia Gaza
"Întrucât nu a existat o redactare comună (a unui comunicat la Rio), acest lucru a sfârşit prin a contamina obţinerea unui consens" la Sao Paulo, a deplâns acesta, vorbind de un "impas".
Ministrul german de finanţe, Christian Lindner, a declarat joi dimineaţă jurnaliştilor că "aprobarea unui comunicat" va fi "condiţionată de faptul ca situaţia geopolitică să fie reflectată şi exprimată, să se discute despre ea".
"Nu există 'business as usual ' la G20, pentru că avem un război împotriva Ucrainei, avem teroarea Hamas şi avem situaţia umanitară din Gaza şi toate acestea nu ne pot lăsa indiferenţi, toate acestea trebuie discutate şi aici", a subliniat el.
O sursă apropiată ministrului francez al economiei, Bruno Le Maire, a mărturisit joi, cu câteva ore înainte de încheierea dezbaterilor, că Franţa doreşte, de exemplu, ca "Rusia să fie citată ca agresor, iar Ucraina ca victimă a agresiunii ruse".
Întâlnire a şefilor de stat, în noiembrie
Brazilia, care deţine din decembrie preşedinţia prin rotaţie a G20, pusese ca priorităţi pe ordinea de zi a întâlnirii de la Sao Paulo reducerea inegalităţilor, un impozit minim pentru "superbogaţi" la scară internaţională şi datoria statelor în curs de dezvoltare, dar nu a durat mult ca miniştrii prezenţi să aducă în discuţie conflictele globale.
Miercuri, chiar înainte de începerea reuniunii G20, miniştrii sau reprezentanţii ţărilor G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii, precum şi Uniunea Europeană), s-au întâlnit pentru a discuta despre ajutorul acordat Ucrainei, la doi ani de la invazia rusă.
S-a vorbit în special despre ajutorul acordat Ucrainei pentru a-şi finanţa efortul de război şi reconstrucţia prin intermediul celor circa 397 de miliarde de dolari în active ruse blocate de Occident, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, făcând apel la acţiune "urgentă" în acest sens.
Ministrul brazilian Fernando Haddad a încercat totuşi să pună pe tapet în cursul dezbaterilor priorităţile braziliene ale reuniunii, cerând în special "găsirea de soluţii eficiente pentru ca cei superbogaţi să-şi achite cota echitabilă de impozit" printr-un sistem de taxare minimă a miliardarilor la scară internaţională.
Reuniunile ministeriale din ultimele două săptămâni au servit la pregătirea terenului pentru întâlnirea şefilor de stat şi de guvern din noiembrie de la Rio.
Fondat în 1999, G20 reprezintă peste 80% din PIB-ul global, trei sferturi din comerţul global şi două treimi din populaţia lumii. Astăzi gruparea are 21 de membri: cele mai mari 19 economii de pe planetă, precum şi Uniunea Europeană şi, pentru prima dată în acest an, Uniunea Africană.
Editor : M.I.