Cresc tensiunile între Rusia și Republica Moldova după declarațiile ministrului de Externe rus Serghei Lavrov. Vicepremierul Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat vineri că ”respinge categoric acest ton” și a calificat drept "insinuări şi o interpretare greşită a faptelor" declaraţiile omologului său rus. Acesta a afirmat joi că Maia Sandu ar fi "gata de orice de dragul Occidentului", aspect care ar putea aduce Republica Moldova în situaţia Ucrainei, informează IPN.md, citată de Agerpres.
"Respingem categoric astfel de insinuări, respingem un astfel de ton în relaţiile interstatale dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. În acelaşi timp este absolut clar ce îşi doreşte populaţia Republicii Moldova, cetăţenii îşi doresc o ţară democratică, prosperă, europeană, în care este eliminată corupţia, o ţară care aderă la Uniunea Europeană. Preşedinta Maia Sandu are acest mandat explicit oferit de cetăţeni. Cetăţenii noştri îşi doresc continuarea parcursului european, îşi doresc traiul într-un sistem democratic, funcţional, necorupt şi îşi doresc menţinerea păcii pe teritoriul ţării noastre. Iar aceste valori, democraţia, pacea, îi unesc pe toţi cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv pe cei care nu au votat pentru preşedinta Maia Sandu', a spus Nicu Popescu în cadrul emisiunii "Punctul pe Azi' de la TVR Moldova.
Nicu Popescu a mai amintit că declaraţiile lui Serghei Lavrov nu sunt primele declaraţiile neprietenoase ale oficialilor ruşi la adresa Republicii Moldova, dar că, în pofida propagandei ruse, cetăţenii Republicii Moldova aleg ferm parcursul european, care asigură pace şi prosperitate ţării.
"Este o declaraţie ofensivă pentru cetăţenii Republicii Moldova în primul rând. Evoluţia ţării noastre este axată absolut clar pe aderarea la Uniunea Europeană. Vedem ce face Federaţia Rusă pe plan internaţional, condamnăm acest război agresiv, neprovocat, împotriva Ucrainei. Toate mesajele de justificare a acestei agresiuni nu au nicio valoare. Noi suntem obişnuiţi cu o serie destul de lungă de declaraţii în politica rusă cu descrierea eronată şi plină de insinuări faţă de ţara noastră şi aceste lucruri au început chiar înaintea Independenţei. Partea bună este că societatea noastră a ştiut să-şi consolideze democraţia, alegerea pentru vectorul european, chiar şi în aceste condiţii destul de toxice de falsuri şi propagandă venită din Est', a mai spus vicepremierul Nicu Popescu.
În timpul interviului său pentru presa rusă, Serghei Lavrov a declarat că preşedinta Maia Sandu a fost aleasă "prin metode mai puţin democratice', iar Occidentul i-ar pregăti Republicii Moldova scenariul Ucrainei.
Lavrov a mai spus că preşedinta Maia Sandu "aspiră la NATO şi este gata pentru unirea Republicii Moldova cu România'. De asemenea, Lavrov s-a arătat nemulţumit de blocarea negocierilor în formatul 5+2, subliniind că liderii de la Chişinău califică acum acest format drept nepotrivit.
Editor : D.D.