Republicanii vor să-și dea jos propriul președinte al Camerei Reprezentanților printr-o procedură istorică

Data actualizării: Data publicării:
Kevin McCarthy în Congres
McCarthy are o relație dificilă cu aripa trumpistă dură din partidul său. Foto: Profimedia Images

Liderul republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, se confruntă cu furia colegilor trumpiști de partid din forul legislativ american, după ce a acceptat să nu mai blocheze funcționarea administrației de la Casa Albă și a aprobat finanțarea agențiilor guvernamentale, relatează BBC. Trumpiștii conduși de Matt Gaetz, cunoscut pentru pozițiile de extremă, au pornit o procedură special, rar folosită, pentru demiterea propriului lider de la conducerea Camerei.

Tensiunile dintre republicani s-au accentuat puternic după weekend, când președintele Camerei a hotărât să renunțe la blocaj și să permită adoptarea bugetelor agențiilor guvernamentale pentru ca guvernul american să poată funcționa din nou.

Votul a trecut la limită, iar McCarthy, în general un oportunist, este cunoscut că cedează des presiunii din partea aripii neofasciste a partidului său.

De această dată, însă, tensiunile au atins limita maximă, iar trumpiștii au demarat procedura de vacantare a poziției de lider, una folosită extrem de rar și care până acum nu a mai avut succes în istoria politică a SUA.

McCarthy, criticat aspru de colegii trumpiști

Acordul de sâmbătă seară, prin care McCarthy a acceptat să nu mai blocheze guvernul, a eliminat în jur de șase miliarde de dolari de ajutor pentru Ucraina, tot ca urmare a presiunii lui Gaetz și a celorlalți neofasciști republicani care au insistat că SUA „cheltuie prea mulți bani pe războiul din Ucraina”.

Gaetz se folosește de amenințarea demiterii lui McCarthy încă din ianuarie, de când și-a dat cu greu votul pentru numirea lui în funcție, acceptând să o facă doar cu condiții greu de acceptat pentru orice alt fost lider în această poziție.

La presiunea trumpiștilor, regulile au fost schimbate pentru a permite declanșarea votului de demitere cu votul unui singur parlamentar.

Într-un discurs de luni, Gaetz l-a acuzat pe McCarthy că a introdus „o clauză secretă” pentru finanțarea războiului din Ucraina, în legislație separată. McCarthy a negat.

„Noi avem acum suficient republicani în așa fel încât, săptămâna viitoare pe vremea asta, una din două lucruri se vor întâmpla – fie Kevin McCarthy nu va mai fi președintele Camerei, fie va fi, dar va lucra la mila democraților, iar eu sunt liniștit cu oricare rezultat, pentru că poporul american merită să știe cine îl guvernează”, a spus Gaetz.

El a mai spus că îl susține pe Steve Scalise, reprezentant din statul Louisiana și actual adjunct al lui McCarthy, să preia funcția.

Potențiala demitere a lui McCarthy ar fi o premieră în istoria politică a SUA

Dacă McCarthy va fi demis oficial, conform regulilor Camerei, el va face publică lista de posibili înlocuitori iar cel din capul ei va prelua interimatul până la votarea unui nou lider. E nevoie de o majoritate simplă de 218 voturi, fără absențe, pentru demiterea președintelui.

Republicanii au o majoritate foarte fragilă de 221 la 212 în fața democraților, dar doar câțiva dintre republicanii extremiști au spus că sunt dispuși să-l demită pe McCarthy. Dacă sprijinul acestora se va dovedi esențial, ține de democrați să decidă dacă îl ajută pe McCarthy să rămână în funcție.

Pe de altă parte, nici democrații nu se vor grăbi să-l ajute pe liderul republican al Camerei, mai ales după ce acesta a cedat, cu puțin timp în urmă, presiunii colegilor trumpiști și a declanșat procedura de explorare a unei potențiale proceduri de punere sub acuzare a lui Joe Biden.

Rara procedură de demitere a liderului Camerei a mai fost folosită doar de două ori în ultimul secol, fără succes – o dată în 2015 împotriva republicanului John Boehner și altă dată în 1910. Deși Boehner nu a fost demis atunci, el a demisionat de bunăvoie câteva luni mai târziu, când a realizat că nu mai poate conta pe susținerea propriului grup parlamentar.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Modelul Dacia nemai văzut până acum: Mașina pe care orice român și-ar dori-o
Digi FM
Cu ce se ocupă, de fapt, Dragoș Moștenescu, Costel din „La bloc”, în Anglia. Emil Mitrache l-a dat de gol...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
Cum a reacționat fostul soț al lui Megan Fox, după ce actrița a anunțat că e însărcinată: “A aflat înainte de...
Adevarul
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Newsweek
Pensionarii cu această pensie NU plătesc facturi la căldură timp de 6 luni. Care sunt condițiile?
Digi FM
Laura Cosoi, detalii neștiute despre viața de familie și cele 4 fetițe: "Aida a apărut într-o perioadă cruntă...
expozitie timisoara istoria postei
Istoria poștei, de la scrisori trimise cu diligența la e-mail. Cum arată „ștampila pentru un secol”. „Scoți...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
James Van Der Beek, idolul adolescenților din anii '90, are cancer. Tatăl a 6 copii, acesta nu și-a anunțat...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului