Republica Moldova va avea doar cinci secții de votare în Rusia la prezidențiale și referendum. Câte vor fi deschise în România

Data publicării:
republica moldova sectie votare
Foto: Shutterstock

Republica Moldova urmează să deschidă numai cinci secţii de votare pe teritoriul rus pentru alegerile prezidenţiale din 20 octombrie şi referendumul asupra aderării la UE convocat de preşedinta Maia Sandu în aceeaşi zi, a anunţat luni Comisia Electorală de la Chişinău, relatează agenţia EFE preluată de Agerpres. 

Vor fi deschise 234 de secţii de votare în străinătate, dintre care 16 în România: trei la Bucureşti, două la Iaşi, una la Bacău, una la Braşov, două la Cluj, una la Constanţa, una la Craiova, una la Galaţi, una la Oradea, una la Sibiu, una la Suceava şi una la Timişoara, potrivit agora.md.

Această comisie, care la alegerile din 2020 a organizat 17 secţii de votare în Rusia, a invocat motive de securitate pentru reducerea numărului de secţii de votare pe teritoriul rus.

Ministerul de Externe al Republicii Moldova propusese chiar deschiderea a numai două secţii de votare în Rusia, ambele la Moscova, dar în cele din urmă comisia electorală a decis să deschidă câte o secţie şi în oraşele ruseşti Sankt Petersburg, Iaroslavl şi Surgut.

Opoziţia de la Chişinău a acuzat autorităţile din Republica Moldova că încearcă să manipuleze procesul electoral pentru a limita exprimarea votului de către numeroasa diasporă din Rusia.

Şi Ministerul de Externe rus a criticat reducerea drastică a numărului de secţii de votare pe teritoriul Rusiei, decizie despre care a afirmat că demonstrează existenţa unui sentiment de „teamă şi nesiguranţă” în rândul autorităţilor de la Chişinău. „Cifrele vorbesc de la sine. În Rusia, unde, conform informaţiilor Comisiei Electorale Centrale a (Republicii) Moldova, sunt mai mult de 8.000 de alegători înregistraţi, vor fi deschise numai 5 secţii de votare, în timp ce în Italia, unde sunt mai puţin de 2.500 de alegători potenţiali, vor fi 60 de secţii", remarcă MAE rus.

Potrivit Moscovei, „limitarea drepturilor” alegătorilor moldoveni din Rusia cu argumentul garantării securităţii este absurd şi îndepărtat de realitate.

Preşedinta proeuropeană Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, a fost în ultimele zile în Italia pentru a face campanie electorală printre cetăţenii moldoveni la Torino, Parma şi Bologna.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit cel mai iubit actor. Pierdere uriașă pentru români
Digi FM
Smiley și Gina Pistol, probleme în vacanța din Cipru: „Ne-am trezit brusc, nu știam ce...
Pro FM
Și-a lansat un brand de whisky, dar ea a fost în centrul atenției. Beyonce, decolteu amețitor într-o rochie...
Film Now
Kate Winslet, despre cea mai discutată scenă din Titanic, un secret până acum: "N-ar fi trebuit să spun asta...
Adevarul
Avertismentul unui specialist HR: „Urmează un val de concedieri”. Ce trebuie să facă angajații pentru a nu fi...
Newsweek
Salariu de 4.400 € /lună pentru românii care au un astfel de astestat. Unde trebuie să meargă?
Digi FM
Adrian Daminescu a învins cancerul pulmonar, dar nu s-a lăsat de fumat: "Fumez de la 7 ani. Am trecut prin...
Digi World
Trucul care a făcut furori pe TikTok, demontat de specialiști. De ce nu e bine să păstrezi fructele de...
Digi Animal World
Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”
Film Now
Denzel Washington, despre colaborarea cu Whitney Houston, de acum aproape 30 de ani: "Am vrut să o protejez"
UTV
Theo Rose face sacrificii pentru a petrece timp cu fiul ei, Sasha: „Sufar de fiecare data cand lipsesc mult...