Republica Moldova are din nou energie electrică după pana masivă de curent de ieri, dar teama rămâne. ''Situația se poate repeta''

Data actualizării: Data publicării:
o persoana trece prin fata cladirii parlamentului republicii moldova
FOTO: Profimedia Images

În Republica Moldova a fost reluată în totalitate alimentarea cu energie electrică după ce ţara a suferit în urmă cu o zi o pană masivă de curent ca urmare a bombardamentelor ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Distribuitorul local Premier Energy a menționat că mai trebuie reconectaţi la reţea circa 10.000 de consumatori.

Potrivit companiei, la ora locală 08:00 (06:00 GMT), peste 860.000 de clienţi din centrul şi sudul republicii aveau din nou lumină în locuinţe, potrivit publicaţiei locale Replica.

În acelaşi timp, ca urmare a înrăutăţirii condiţiilor meteo din timpul nopţii manifestate prin ploi torenţiale şi vânt, s-au produs mai multe avarii în reţelele de medie tensiune, astfel încât în prezent circa 10.000 de consumatori nu au curent electric.

''Înţelegem disconfortul din cauza lipsei de tensiune pe care consumatorii sunt nevoiţi să îl suporte. Reiterăm că această situaţie extrem de complicată a fost cauzată de bombardamentele din ţara vecină, al cărui sistem electric este interconectat cu cel al ţării noastre", menţionează Premier Enegy.

Analist politic: Înțelegem cât de vulnerabilă e situația noastră

Ion Tăbîrță, analist politic din Republica Moldova, a declarat la Digi24 că în linii mari, lucrurile au revenit la normalitate.

''Însă înțelegem cât de vulnerabilă e situația noastră, în orice moment, această situație care a fost ieri se poate repeta. Nu e primul act de acest fel. Un act similar am avut și în 15 noiembrie, deși nu de aceste proporții. Atunci, în nordul, centrul Republicii Moldova s-au deconectat raioane întregi, Chișinăul a fost puțin afectat.

Acum, așa cum a fost ieri, nu au circulat troleibuzele, așa ceva nu a fost nici în anii '90, când erau deconectări sistematice la energie'', a spus el.

Pana de curent de ieri s-a produs la 14.23 și în jur de 16.20 situația a început să revină la normalitate în Chișinău. Până seara, în tot restul țării situația a fost restabilită, a afirmat analistul.

''Înțelegem că Rusia nu va ceda, e acum într-o frustrare provocată pe câmpul de luptă și încearcă să distrugă infrastructura energetică a Ucrainei, pentru că noi suntem conectați la sistemul energetic ucrainean, orice bombardament de amploare contra Ucrainei provoacă astfel de situații și în Republica Moldova'', a spus Tăbîrță.  

Maia Sandu: "Rusia a lăsat Moldova pe întuneric"

Pe parcursul zilei de miercuri, forţele armate ale Rusiei au atacat din nou masiv sistemul energetic ucrainean cu 67 de rachete de croazieră şi 10 drone şi, chiar dacă forţele aeriene ucrainene au reuşit să doboare 51 de rachete şi 5 drone dintre acestea, impactul celorlalte arme a lăsat Ucraina pe întuneric, cu pene de curent generalizate care au afectat şi ţara vecină Republica Moldova, cu 2,6 milioane de locuitori.

După atacurile ruse din Ucraina, s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică în întreaga Republică Moldova, inclusiv în capitala Chişinău, pentru a doua oară din 15 noiembrie, când Rusia a lansat cel mai mare atac împotriva reţelei electrice ucrainene de la începerea invaziei.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a scris pe Facebook că "Rusia a lăsat Moldova pe întuneric". "Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric şi frig, care ucide intenţionat oameni, din simpla dorinţă de a ţine alte popoare în sărăcie şi umilinţă. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă'', a adăugat Maia Sandu.

La rândul său, ministrul de externe moldovean, Nicu Popescu, a solicitat convocarea de urgenţă a ambasadorului rus în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, pentru a-i exprima protestul energic al Republicii Moldova în legătură cu bombardarea infrastructurii civile ucrainene.

Premierul ucrainean Denis Şmîhal a discutat miercuri noapte cu omologul său de la Chişinău, Natalia Gavriliţa, pentru a o asigura că angajaţii ucraineni fac tot posibilul pentru "a înlătura consecinţele terorii" ruse. "Împreună cu prietenii noştri, avem un singur răspuns pentru Rusia: mai bine pe întuneric decât cu voi", a scris Şmîhal pe Twitter. 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un bărbat și-a cumpărat cea mai ieftină mașină din lume. Ce poate să facă această la nici 2.500 de euro
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Cristina Bălan, imagine rară alături de soțul ei, care și-a sărbătorit ziua de naștere: „Nu am primit o cruce...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
adrian_miulescu
Adrian Miulescu, managerul Institului Național de Recuperare: "Oamenii trebuie să se mobilizeze nu doar în...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...