Record de drone Shahed lansate de Rusia în Ucraina, pentru a doua lună consecutiv. Ce tactică aplică ucrainenii pentru a le neutraliza

Data publicării:
The HESA Shahed 136 in Russian service, is an Iranian loitering munition in the form of an autonomous pusher-prop drone. Drones flying at night.
În septembrie, Rusia a lansat împotriva Ucrainei 1.339 de drone kamikaze Shahed. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Armata rusă şi-a depăşit în octombrie pentru a doua lună consecutiv recordul absolut al numărului de drone kamikaze iraniene Shahed şi de alte tipuri pe care le-a folosit în atacurile sale asupra unor ţinte în Ucraina, potrivit datelor oferite vineri de Forţele aeriene ucrainene, informează Agerpres.

În octombrie anul acesta ocupanţii ruşi au lansat împotriva infrastructurilor civile şi militare din Ucraina 2.023 de drone Shahed şi alte drone de model necunoscut”, potrivit unui comunicat al Forţelor aeriene ucrainene.

Conform contului @ShahedTracker deschis pe platforma socială X, care contabilizează, pe baza datelor zilnice oferite de armata ucraineană, numărul dronelor de atac lansate de armata rusă, din cele 2.023 de drone folosite de aceasta în octombrie 1.912 au fost din modelele Shahed.

Dintre acestea, armata ucraineană a doborât 1.185 şi a neutralizat ale peste 700 cu mijloace de război radio-electronic, determinând prăbuşirea lor departe de ţintă.

Pentru a economisi rachetele antiaeriene şi a putea intercepta dronele care zboară la o altitudine prea mare pentru a putea fi lovite de armele uşoare antiaeriene, armata ucraineană recurge tot mai mult la interferenţe radio-electronice cu ajutorul cărora perturbă semnalul dronelor, care astfel îşi pierd traiectoria şi nu-şi mai ating ţintele, prăbuşindu-se în final la întâmplare în altă parte.

În septembrie Rusia lansase împotriva Ucrainei 1.339 de drone kamikaze Shahed, însă majoritatea au fost doborâte ori s-au prăbuşit de asemenea departe de ţintă după ce au fost deviate cu ajutorul sistemelor de război electronic ale armatei ucrainene.

Ce tip de drone Shahed folosește Rusia

Armata rusă foloseşte două versiuni de drone Shahed, respectiv Shahed-136 şi modelul mai mic Shahed-131. La începutul războiului pe care l-a declanşat împotriva Ucrainei în 2022, Rusia a cumpărat astfel de drone în mari cantităţi din Iran, achiziţii completate mai târziu cu drone de acelaşi tip fabricate de industria militară rusă sub numele de Geran-2 şi Geran-1. În paralel, industria militară rusă a dezvoltat o multitudine de alte drone de atac.

Rusia foloseşte aceste drone relativ ieftine şi cu rază lungă de acţiune pentru a lovi ţinte în spatele liniilor inamice, dar şi pentru a copleşi antiaeriana ucraineană în atacuri combinate cu rachete, lansate inclusiv asupra infrastructurii energetice ucrainene.

La fel procedează şi Ucraina, care, pe lângă cele primite în ajutorul militar occidental, a dezvoltat la rândul ei mai multe modele de drone, unele cu o rază de acţiune suficientă pentru a lovi chiar şi regiunea capitalei Moscova. Armata ucraineană atacă astfel aproape zilnic pe teritoriul rus ţinte strategice, precum rafinării, rezervoare de combustibil, depozite de muniţii sau aerodromuri militare.

Citește și Ucraina folosește în operațiuni speciale drone cu sisteme AI care le ghidează autonom în zonele protejate de bruiajul rușilor 

Ministerul rus al Apărării a susţinut vineri că numai în noaptea trecută unităţile sale antiaeriene au doborât 83 de drone ucrainene în cinci regiuni ruse şi în peninsula anexată Crimeea, în aceasta din urmă fiind lovit un depozit de combustibil.

Cu mare parte din sistemul energetic scos din funcţiune de atacurile ruseşti, Ucraina s-a arătat acum în prag de iarnă deschisă unei înţelegeri cu Rusia pentru încetarea reciprocă a acestor atacuri, după cum a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Noi nu atacăm infrastructura energetică şi ei nu o atacă pe a noastră. Ar putea aceasta să ducă la finalul fazei fierbinţi a războiului? Eu cred că da”, a spus Zelenski la o întâlnire cu presa.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri