Record de cazuri de febră dengue în Franţa de la începutul anului 2024, chiar înainte de Jocurile Olimpice

Data publicării:
tantar tigru
Țânțar tigru. Foto: Shutterstock

Un număr record de cazuri importate de febră dengue, aproape 1.700, a fost înregistrat în Franţa continentală de la începutul anului 2024, o situaţie „fără precedent” faţă de care vigilenţa trebuie dublată, în special în vederea Jocurilor Olimpice, au avertizat marţi autorităţile sanitare franceze, relatează AFP.

„De la 1 ianuarie 2024, 1.679 de cazuri de febră dengue au fost importate în Franţa continentală, faţă de 131 în 2023 în aceeaşi perioadă”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul general al Sănătăţii, dr. Grégory Emery, potrivit căruia „ne confruntăm cu o situaţie fără precedent”.

Aceste cazuri importate se referă la persoane care au călătorit în regiuni ale lumii, în special în Antilele Franceze (Guadelupa şi Martinica), unde acest virus transmis de ţânţarii tigru circulă endemic, notează AFP, citată de Agerpres.

„Ceea ce observăm în Franţa este o oglindă a ceea ce se întâmplă în Antile şi mai larg în regiunea Americii Latine şi a Caraibilor”, unde febra dengue circulă de la începutul anului „la niveluri niciodată atinse până acum”, a remarcat directoarea generală a Sănătăţii Publice Franţa, dr. Caroline Semaille.

De la jumătatea anului 2023, majoritatea cazurilor de febră dengue importate în Franţa continentală sunt în cazul unor persoane care se întorceau din Antilele Franceze, a precizat ea. „Aproape 20% au peste 65 de ani” şi „din fericire sunt foarte puţini copii”, a menţionat dr. Caroline Semaille.

Chiar înainte de Jocurile Olimpice, care vor încuraja amestecarea populaţiilor în plin sezon al ţânţarului tigru, 2024 promite să bată recordul din 2023 pentru cazurile de febră dengue importate în Franţa continentală (2.019).

Întrucât „numărul semnificativ de cazuri importate ar putea duce la înfiinţarea în Franţa a unor lanţuri de transmitere autohtone”, directoarea generală a Sănătăţii a cerut „vigilenţă şi să se adopte acţiunile potrivite pentru a limita proliferarea ţânţarului tigru”, de exemplu prin eliminarea apei stagnante şi evitarea înţepăturilor de ţânţari.

Mesajele de prevenire sunt „cu atât mai importante cu cât în următoarele săptămâni Franţa va găzdui un eveniment important, fericit şi pozitiv: Jocurile Olimpice şi Paralimpice pentru care vor veni numeroşi participanţi pe teritoriul metropolitan”, a avertizat Grégory Emery.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...