Rebelii Houthi revendică un atac asupra unui petrolier britanic în Marea Roşie

Data actualizării: Data publicării:
petrolier UK
Marina britanică a informat vineri că alianţa navală condusă de Statele Unite a răspuns apelului de urgenţă al navei, care a raportat că a fost atacată cu rachete. Foto: Profimedia Images

Rebelii şiiţi Houthi au revendicat sâmbătă un atac cu rachete împotriva unui petrolier britanic în Marea Roşie, în largul coastei Yemenului, pe fondul unei escalade în ultimele zile, transmite EFE. Petrolierul Pollux navighează sub pavilionul statului Panama şi se îndreaptă spre India, unde se preconizează că va ajunge în mai puţin de două săptămâni, în ciuda atacului.

Purtătorul de cuvânt militar al Houthi, Yahya Sarea, a declarat într-un comunicat de presă că forţele navale ale Houthi au efectuat "un atac asupra unui petrolier britanic (Pollux) în Marea Roşie cu un număr mare de rachete navale adecvate, iar atacurile au fost precise şi directe", fără a da mai multe detalii.

Marina britanică a informat vineri că alianţa navală condusă de Statele Unite a răspuns apelului de urgenţă al navei, care a raportat că a fost atacată cu rachete, dar că echipajul şi nava se aflau în siguranţă.

Yahya Sarea a indicat în declaraţia sa că Houthi "persistă în operaţiunile lor militare, impunând o blocadă navelor israeliene în Marea Roşie şi a Arabiei până când se va ajunge la încheierea focului şi la ridicarea asediului Fâşiei Gaza" şi a adăugat că "nu vor ezită să implementeze şi să-şi extindă operaţiunile militare".

Acest atac a avut loc în aceeaşi zi în care desemnarea Houthi drept grup "terorist" de către Statele Unite a intrat în vigoare la o lună după anunţ.

Tot vineri, rebelii Houthi au revendicat un alt atac împotriva unei nave de marfă deţinută de Regatul Unit, ţară care participă împreună cu Statele Unite la atacurile împotriva rebelilor din Yemen.

Din 19 noiembrie 2023, Houthi au lansat aproximativ 30 de atacuri împotriva navelor comerciale din diferite ţări care tranzitează Marea Roşie, Golful Aden şi Strâmtoarea Bab al Mandeb, dând asigurări că respectivele nave fie aparţineau Israelului, fie se îndreptau către un port israelian. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri