Readucerea Poloniei în Europa
Apelul recent al Președintelui francez Emmanuel Macron de reformare a Uniunii Europene este un semn de speranță pentru întregul continent. Deși avem opinii diferite, suntem de acord în chestiunile esențiale. Macron are dreptate întru totul despre ce trebuie să facă Europa ca să continue să prospere. Trebuie să revitalizăm UE, s-o facem mai democratică, mai coezivă și mai echitabilă. Și trebuie să consolidăm Europa împotriva inamicilor care vor s-o slăbească - forțele populiste interne și puterile străine care le susțin.
Când populiștii ajung la putere, cum e cazul Partidului Lege și Justiție (PiS) din Polonia, ei speră să semene discordie între partidele de opoziție democratice. Însă noi am contracarat această strategie cinică prin crearea, înaintea alegerilor din mai pentru Parlamentul European, a unei Coaliții Europene a forțelor democratice de opoziție. Această nouă alianță democratică, al cărei lider sunt, conduce deja în sondaje și este pe cale să învingă PiS, mai întâi în luna mai, apoi în alegerile generale din Polonia din toamnă.
Ambele alegeri sunt cruciale. Polonia are nevoie de un nou guvern care să-i apere interesele dar, în același timp, să lupte pentru valorile democratice esențiale pentru viitorul UE.
Polonia cunoaște din proprie experiență pericolele (pozițiile anti-europene și atacurile la statul de drept) pe care Macron le-a subliniat atât de bine. Deși polonezii sunt printre cei mai pro-europeni cetățeni din UE, Jarosław Kaczyński, liderul PiS și conducătorul de facto al guvernului polonez, otrăvește relațiile noastre cu Uniunea. Guvernul actual a marginalizat Polonia atât de mult în UE încât vocea acesteia nu mai contează. Din acest motiv, orice politician polonez responsabil consideră că întoarcerea țării noastre la o poziție respectată și activă în structurile europene reprezintă un interes de securitate națională vital.
Acest lucru nu se va întâmpla dacă nu înfrângem PiS anul acesta. Dacă PiS câștigă un nou mandat la conducerea țării, Kaczyński va putea să administreze doza finală de otravă xenofobă, prin subordonarea presei și a justiției intereselor de partid. Poate să rămână în UE o țară fără o justiție independentă? Eu cred că nu.
Un nou guvern polonez condus de Coaliția Europeană va dori să participe la inițiativele lui Macron de reformare a UE. Suntem de acord cu acesta că UE poate concura cu alte puteri globale mai bine decât o poate face oricare stat membru de unul singur. Suntem de acord și că UE trebuie să-și întărească granițele externe, să-și protejeze procesele democratice de manipulările externe și să investească în cercetare și inovare la un nivel similar cu cel al Statelor Unite și al Chinei.
Mai mult, statele membre în mod individual și UE în întregul său trebuie să înceapă să-și coordoneze politicile economice, de apărare și de educație. Deficiențele pe care le avem în aceste zone dau un avantaj entităților străine și cresc riscul ca acestea să preia în continuare sectoare ale industriei europene.
Însă nu mă convinge sugestia lui Macron că prin crearea unor noi agenții ale UE rezolvăm cel mai bine aceste probleme. UE are deja peste 30 de agenții și altele în plus ar însemna birocrație suplimentară - lucru care este puțin probabil să inspire prea mult entuziasm pentru Europa. O soluție mai simplă ar fi aceea de consolidare a instituțiilor UE existente și o finanțare adecvată pentru acestea.
Macron are dreptate că „progresul și libertatea înseamnă să poți să trăiești din munca ta”. Dar orice încercare de a egaliza pe cale administrativă costurile cu forța de muncă din UE va duce la desființarea de locuri de muncă în Polonia și în alte zone ale Europei Centrale, precum și la reducerea intrărilor de capital care ajută la creșterea salariilor și permit acestei regiuni să ajungă din urmă țările mai bogate. Industria va continua să plece din țările insuficient de competitive ale UE dar se va stabili în alte părți ale lumii, nu în Europa Centrală.
Însă Macron are, fără îndoială, dreptate să sublinieze importanța apărării Europei și a politicii de securitate. Dacă ajungem la putere în Polonia, Coaliția Europeană intenționează să pornească o dezbatere strategică între liderii UE pentru dezvoltarea unor măsuri instituționale eficiente și pentru sporirea resurselor defensive ale UE. Uniunea are nevoie de un buget de apărare robust și de coordonarea producției în cadrul industriei de apărare europene care să garanteze că ne putem îndeplini misiunile pe care ni le propunem.
Aici UE trebuie să arate mai multă inițiativă în domeniul cooperării viitoare cu NATO. Trebuie să încerce să-și reafirme relațiile transatlantice și să consolideze conexiunile operaționale dintre capacitățile militare ale celor două organizații. Cheia succesului nostru comun este capacitatea de apărare - transatlantică atunci când este posibil, europeană când este necesar.
Nu trebuie să uităm nici sarcina importantă a definitivării integrării europene. Să primim cu brațele deschise țările din Balcanii de Vest atunci când vor fi pregătite. Și să respectăm aspirațiile europene ale Ucrainei, țară de o importanță strategică deosebită pentru Polonia și pentru UE. Solidaritatea europeană trebuie să se extindă și la orașele ucrainene, altfel Europa nu va fi cu adevărat sigură.
În urmă cu 30 de ani, polonezii au depășit divizările interne și au respins cu hotărâre comunismul și subordonarea față de Uniunea Sovietică. Acest lucru a dus în final la prăbușirea Zidului Berlinului și la căderea comunismului în Europa. Astăzi, în fața unui guvern populist care vrea să ne dezbine, trebuie să rămânem la fel de uniți pentru cauza democrației și împotriva autoritarismului cum am fost în 1989.
Apelul lui Macron pentru o înnoire a Europei vine într-un moment potrivit. Suntem hotărâți să-i redăm Poloniei locul în Europa democratică și suntem pregătiți să pornim pe drumul reformării Uniunii Europene.
- Etichete:
- uniunea europeana
- polonia
- sanctiuni polonia
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News