Reacția vicepremierului britanic după dezvăluirile privind posibila implicare a Rusiei în viitoarele alegeri din Regatul Unit

Data actualizării: Data publicării:
vicepremierul britanic, Oliver Dowden
Vicepremierul britanic Oliver Dowden foto X

Presupusul amestec al Rusiei în viitoarea campanie electorală generală din Marea Britanie este "foarte îngrijorătoare", a declarat vicepremierul britanic, Oliver Dowden, conform dpa. 

El a reacţionat la dezvăluirile Australian Broadcasting Corporation (ABC), care susţine că a monitorizat cinci pagini coordonate de pe Facebook care difuzau tezele Kremlinului, în unele dintre acestea exprimându-se sprijinul pentru partidul populist de dreapta Reform UK, condus de militantul pentru Brexit Nigel Farage, potrivit Agerpes.

Într-o declaraţie preluată de Sunday Times, Dowden a afirmat: "Aceste dezvăluiri relevă riscul real cu care se confruntă democraţia noastră în această lume incertă".

„Actori străini răuvoitori, promovând partide politice britanice, politici şi puncte de vedere care se potrivesc agendei lor este doar un alt exemplu al provocărilor din spaţiul cibernetic din ce în ce mai volatil al secolului XXI şi este extrem de îngrijorător de văzut aceasta în timpul unei campanii electorale”, a afirmat vicepremierul britanic.

Potrivit ABC, aparent aceste pagini aveau puţine lucruri în comun. Cu toate acestea, legătura între ele s-a făcut printr-o examinare a datelor de localizare ataşate administratorilor paginilor, urmărirea anunţurilor plătite şi o analiză a similitudinilor de conţinut sau comun al paginilor.

Reţeaua respectivă de pagini pe Facebook are un număr total de 190.000 de urmăritori, fiecare postând critici la adresa mai multor partide politice britanice, inclusiv Partidul Conservator de centru-dreapta şi Partidul Laburist de centru-stânga, a precizat ABC.

Totodată, ABC a stabilit că majoritatea administratorilor fiecărei pagini erau stabiliţi în Nigeria, ceea ce reprezintă o legătură semnificativă, întrucât s-a constatat că reţelele anterioare de propagandă rusească online operau din Africa.

Aceasta vine în contextul în care conservatorii, conduşi de prim-ministrul Rishi Sunak, şi Partidul Laburist din opoziţie, condus de Keir Starmer, l-au criticat pe Nigel Farage pentru eşecul de a da dovadă de leadership în abordarea acuzaţiilor de rasism în cadrul formaţiunii sale Reform UK.

Militanţi ai partidului lui Farage, Reform UK, din colegiul Clacton din Essex, pe care acesta speră să îl câştige, au fost înregistraţi de un jurnalist sub acoperire de la Channel 4 făcând comentarii rasiste, inclusiv despre prim-ministru, care este de origine indiană.

Imaginile îl arată pe Andrew Parker, militant din cadrul formaţiunii, utilizând un termen rasist despre Rishi Sunak şi sugerând că migranţii ar trebui folosiţi ca "ţinte de antrenament".

Un alt militant al Reform UK a descris steagul Pride ca fiind „degenerat” şi a sugerat că membrii comunităţii LGBT şi trans ar „pedofili”.

Reform UK a scris Comisiei Electorale, susţinând că Parker, un actor, a fost un „montat” în reportajul Channel 4.

Farage a declarat că imaginile din Clacton nu sunt decât „o înscenare politică de proporţii uimitoare”, evidenţiind trecutul de actor al lui Parker.

Editor : I.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri