Avertismentele preşedintelui rus Vladimir Putin la adresa aliaţilor NATO sunt „inacceptabile” şi nu ajută eforturile de reducere a tensiunilor, a declarat vineri Alianţa Nord-Atlantică, la o zi după ce liderul rus a anunţat în faţa parlamentului ultimele tipuri de arme de înaltă tehnologie ale Rusiei, relatează Reuters, citată de Agerpres.
„Declaraţiile ruse care ameninţă să vizeze aliaţi (NATO) sunt inacceptabile şi contraproductive", a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, într-un comunicat.
„Nu vrem un nou război rece sau o nouă cursă a înarmărilor", a declarat ea, adăugând că sistemul antirachetă al NATO în Europa nu vizează Rusia.
CITIȚI ȘI: Putin a prezentat o simulare video în care rachetele rusești lovesc Florida. Reacţia Washingtonului
Preşedintele Vladimir Putin a rostit joi un discurs cu accente militariste în faţa parlamentului, în care el a enumerat ultimele tipuri de arme de înaltă tehnologie ale Rusiei, asigurând în acelaşi timp că „nu ameninţă pe nimeni".
El a prezentat noi tipuri de rachete de croazieră cu „rază nelimitată” şi hipersonice, minisubmarine cu propulsie nucleară şi o armă laser „despre care este prea devreme pentru a-i menţiona detaliile".
CITIȚI ȘI: Merkel şi Trump, „îngrijoraţi” de armele „invincibile” ale Rusiei
De asemenea, liderul de la Kremlin a prezentat și o simulare video, în care mai multe rachete lovesc în Florida, SUA, acolo unde se află reședința Mar-a-Lago, a președintelui american Donald Trump.
Rusia creează cele mai noi sisteme strategice ca răspuns la retragerea SUA din Tratatul Antibalistic (ABM), deoarece SUA nu au venit în întâmpinarea Moscovei în această problemă, a afirmat Vladimir Putin în discursul său în faţa camerelor reunite ale parlamentului federal.
„În special, a început faza activă a testelor cu noul sistem de rachete care conţine o rachetă intercontinentală grea pe care am numit-o «Sarmat». Acest sistem de rachete va înlocui sistemul «Voievod» creat în perioada URSS. Posibilităţile «Sarmat» sunt mult mai mari. Numărul şi puterea vectorilor de luptă sunt mai mari decât în cazul «Voievod». Acest sistem poate fi utilizat în orice condiţii şi orice situaţie", a precizat şeful statului rus.
„«Sarmat» este o armă redutabilă. Sistemul de apărare antirachetă nu constituie un obstacol pentru ea", a avertizat Vladimir Putin.
Washingtonul a reacţionat, acuzând Moscova de „încălcarea directă" a tratatelor internaţionale semnate de Rusia, între care Tratatul privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune (INF), semnat de Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov în 1987.