„Războiul dronelor”. Cum se pregătesc ucrainenii de lupta pentru Sloviansk

Data publicării:
Russia Ukraine War
Foto: Profimedia Images

„În acest moment, avem de dus două bătălii mari”, spune Dmitro Podvorchanski, un soldat al Batalionului ucrainean Dnipro. „Prima este o bătălie de artilerie”, spune el, „a doua este o bătălie a tehnologiilor”.

Dmitro este parte a celei de a doua bătălii, în mare parte nevăzută. Acesta conduce o unitate de doar 10 soldați care formează unitatea de culegere de informații cu drone a batalionului, scrie BBC care a stat de vorbă cu soldatul ucrainean. Dmitro spune că preferă să-și numească unitatea „IT-iștii care luptă”. Toți sunt voluntari. Cei mai mulți dintre ei au experiență în tehnologia informației și se cunoșteau înainte de începerea războiului.

Pe un telefon mobil, unul din membrii echipei arată imagini filmate din dronă cu țintele rusești pe care le-au distrus deja, prezentându-le drept „cele mai mari lovituri”. Dmitro le enumeră: „Un tanc, trei sau patru tunuri de artilerie și cinci sau șase depozite de muniție”.

Russia Ukraine War
Soldații ucraineni folosesc dronele comerciale pentru a culege informații. Foto: Profimedia Images

„Rezultate bune pentru doar 10 persoane”, spune el zâmbind. Au luptat deja în Rubijne și Severodonețk, orașe capturate însă de ruși. Acum se pregătesc să apere Sloviansk.

„Cred că Sloviansk va fi următoarea mare țintă pentru Rusia”, spune acesta. Întrebat dacă crede că vor putea opri avansul rusesc, răspunde încrezător: „sigur”.

Dronele sau vehiculele aeriene fără pilot (UAV) au fost utilizate și în alte războaie, însă în războiul din Ucraina au devenit indispensabile. Sunt arme cheie atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina. Ambele părți au drone militare mai mari - precum Orlan-10 al rușilor sau faimosul Bayraktar, o dronă fabricată în Turcia și utilizată de ucraineni, însă cele mai răspândite drone în această bătălie sunt dronele comerciale, drone pe care oricare dintre noi le poate cumpăra dintr-un magazin. Acestea sunt ieftine și ușor de înlocuit.

Turkish combat drone Bayraktar TB 2 in the colours of the Armed Forces of Ukraine during a flight over the sea
Dronă turcească Bayraktar, folosită de ucraineni. Foto: Profimedia Images

Ambele părți le folosesc pentru a identifica pozițiile inamicului și apoi ajută la direcționarea artilerie asupra unei ținte. Dar aceste drone mici sunt echipate și cu explozibili.

În spatele primelor linii, lângă Sloviansk, o echipă de soldați din unitatea de informații arată echipei BBC cum funcționează

Aceștia despachetează drona dintr-o cutie și îi potrivesc cu grijă un exploziv mic. Dronele comerciale mici pot transporta muniții între 200 g și 500 g. O dronă mai mare poate transporta o încărcătură de până la 800 g. Ei construiesc bombele într-un atelier din baza lor, folosind o imprimantă 3D.

Dmitro spune că este un loc de muncă pentru „cei mai deștepți băieți”. De asemenea, aceștia urmăresc și interceptează comunicațiile.

Russia Ukraine War
Ucrainenii s-au specializat în folosirea dronelor. Foto: Profimedia Images

În primele zile ale războiului, Rusia a putut folosi „Aeroscope” - o platformă de detectare a dronelor care poate identifica legăturile de comunicație UAV în timp real. Forțele ruse puteau găsi rapid locația dronei și a pilotului acesteia.

Ucrainenii spun că acum au învățat cum să îi blocheze pe ruși, dar adaugă că aceștia încă „au o mulțime de lucruri pentru a bloca dronele și a ne bloca semnalul”. Până acum au pierdut aproximativ cinci dintre aceste mici drone comerciale.

Rusia nu numai că depășește numeric forțele Ucrainei, dar are și o experiență bogată în războiul electronic. Rusia a blocat și blochează încă unele sistemele militare de comunicații ale Ucrainei și este eficientă în distrugerea dronelor ucrainene.

Un raport recent al think-tank-ului britanic Rusi a evidențiat-o drept o provocare pe care ar trebui să o abordeze Ucraina. Raportul arată că durata medie de viață a unui UAV ucrainean a fost de doar șapte zile.

Dar forțele ucrainene încearcă să depășească asta. Furnizarea a mii de sisteme de comunicații prin satelit Starlink de la Space X livrate de Elon Musk a ajutat. Le oferă o legătură de internet securizată către posturile lor de comandă, oferind fluxuri live pentru drone și informații despre ținte.

Czech Republic. 29th June, 2022. Presentation of the Czech Bivoj surveillance drone, on Wednesday, June 29, 2022. The Czech side plans to donate the machine to the Ukrainian army. Credit: Ondrej Hajek/CTK Photo/Alamy Live News
Aceștia folosesc cu succes și alte tipuri de drone. Foto: Profimedia Images

Comandantul general al batalionului Dnipro 1, colonelul Yuri Berezka, arată cu degetul în sus și zâmbește: „Elon Musk, cel mai bun”. El este la fel de popular în rândul trupelor ucrainene precum a fost premierul britanic Boris Johnson.

În ciuda tulburărilor politice din Marea Britanie, colonelul spune că încă speră că Marea Britanie va continua să sprijine puternic Ucraina în războiul său. „Apărăm aici valorile occidentale. Îmbunătățirea armatei noastre și furnizarea de arme va aduce pace și în Marea Britanie”, spune el.

În ciuda avantajului Rusiei în războiul electronic, Dmitro Podvorchanski crede că experiența trupelor sale îi va ajuta pe ucraineni în războiul cu invadatorii ruși.

Unul dintre oamenii săi spune că în câțiva ani vor fi mai buni decât rușii, dar întrebarea cheie este dacă au suficient timp să întoarcă soarta războiului, scrie BBC.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...