Galerie Foto Războiul din Ucraina este o amenințare chiar și pentru băștinașii din jungla amazoniană a Braziliei
Viitorul băștinașilor din Brazilia este pus la grea încercare de sutele de proiecte de exploatare minieră care amenință să distrugă regiuni vaste ale junglei amazoniene. Din cauza războiului din Ucraina și a deciziei Rusiei de a întrerupe exporturile de îngrășăminte, președintele brazilian Jair Bolsonaro a decis să grăbească procesul de legalizare a exploatării teritoriilor ancestrale ale băștinașilor, informează BBC.
Mauricio Ye'kwana se teme pentru viitorul comunităților de băștinași din nordul Amazonului, în apropiere de granița cu Venezuela.
Zona în cauză care face parte din Teritoriul Indigen Yanomami este bogată în aur, diamante și minerale și reprezintă un punct de atracție pentru minerii implicați în exploatări ilegale. În total, 20.000 de persoane ar fi implicate în mineritul ilegal din regiune, potrivit BBC.
„A devenit și mai rău în ultimii ani”, a spus Mauricio, explicând că în timpul pandemiei au apărut tot mai multe elicoptere, avioane și bărci folosite în scopul exploatării miniere ilegale.
Tinerii sunt principala țintă pentru exploatările ilegale din Amazon
Mauricio are doar 35 de ani, dar ceea ce îl îngrijorează cel mai mult este generația mai tânără, în special băieții care sunt atrași tot mai mult de câștigurile însemnate pe care le pot obține din muncile ilegale.
„Tinerii sunt cei mai buni cârmaci”, a explicat Mauricio. Pentru o singură călătorie, ei pot primi chiar și 10.000 de reali brazilieni - peste 2.000 de dolari.
Mauricio a venit în Brasilia pentru a lua parte la evenimentul anual Free Land Camp, care adună laolaltă comunitățile de băștinași care își apără drepturile asupra pământurilor ancestrale.
Sute de corturi au fost ridicate pe bulevardul principal din Brasilia de către băștinași, mulți dintre ei purtând accesoriile specifice cu pene colorate, coliere decorate cu mărgele și tatuaje cu forme geometrice prin care se identifică cu tribul din care fac parte.
Bolsonaro se folosește de războiul din Ucraina pentru a exploata economic regiunea amazoniană
În acest an, evenimentul are o importanță și mai mare. Președintele brazilian Jair Bolsonaro și-a însușit misiunea de a accelera dezvoltarea economică a regiunii amazoniene.
În ultima lui încercare de a extinde zonele de exploatare înspre teritoriile băștinașilor, Bolsonaro a citat războiul din Ucraina. Brazilia depinde mult de importurile de îngrășăminte pentru industria agricolă, peste 90% din materialul de fertilizare provine din străinătate, iar Rusia este cel mai important partener economic.
În mod normal, un sfert din cererea de îngrășăminte a Braziliei era satisfăcută de Rusia, care însă a oprit exporturile după de a declanșat războiul în Ucraina, informează Reuters.
Brazilia are rezerve subterane mari de potasiu în junglele din Amazon, inclusiv în teritoriile locuite de băștinași, ale căror proteste au amânat proiectele miniere începute acum ani de zile. Un astfel de proiect este Autazes, controlat de banca de investiții din Canada, Forbes & Manhattan.
Companiile miniere din Brazilia au primit miliarde de dolari de la bănci și firme de investiții
Companiile miniere care operează în Brazilia primesc miliarde de dolari de la mai multe bănci internaționale și firme de investiții pentru a continua exploatarea teritoriilor indigene, scrie France24.
În luna noiembrie a anului trecut, companiile miniere din Brazilia aveau 225 de proiecte de exploatare înregistrate la Agenția Minieră Națională care afectează peste 34 de teritorii aparținând triburilor de băștinași și care înglobează o zonă de trei ori mai mare decât Londra.
„A apărut o oportunitate bună pentru noi”, a spus Bolsonaro în legătură cu invazia rușilor în Ucraina. Președintele brazilian a spus că dacă teritoriile băștinașilor vor putea fi exploatate, țara sud-americană va putea să își dezvolte propriile rezerve de potasiu.
Explicația sa este pusă la îndoială de anumiți experți din domeniu. „Doar 11% din rezerve se află în teritoriul băștinașilor, iar alte state precum Sao Paulo și Minas au și ele rezerve”, a spus Joenia Wapichana, prima femeie indigenă votată în Congres în 2018.
„Este un argument fals prin care încearcă să zăpăcească mințile brazilienilor, făcându-i să creadă că e important, că oamenii nu vor mai avea ce să pună pe masă”, a explicat Wapichana.
„Din punct de vedere tehnic și în perspectiva mediului, licențele necesare și infrastructura au nevoie de timp”, a spus și Suzi Huff, profesor de geologie la Universitatea din Brasilia. „Ca să poți să pui aceste produse pe piața braziliană va dura probabil de la șapte la zece ani. Vorbim despre o zonă extrem de sensibilă care necesită multă grijă. Este fals să spui că asta va rezolva problemele Braziliei.”
„Este vorba despre un șantaj”, a spus Huff, cu privire la decizia autorităților braziliene de a vota exploatarea teritoriilor indigene în regim de urgență ceea ce elimină obligația de a pune legea în dezbatere. „Bolsonaro a văzut o oportunitate să continue proiecul prin care se permite exploatarea minieră, inclusiv a pământului băștinașilor, și s-a folosit de lipsa îngrășămintelor în Brazilia.”
Fostul președinte da Silva se aliază cu băștinașii pentru a-l detrona pe Bolsonaro în alegeri
Nici măcar jucători majori din industrie nu sunt de acord cu această lege. Institutul Minier al Braziliei a spus luna trecută că proiectul de lege „nu este potrivit pentru scopurile declarate” și a cerut organizarea unei dezbateri mai ample.
Amânarea votului este primită cu brațele deschise de liderii băștinași, dar provocările de pe teren continuă. „Un discurs politic aprins încurajează invadarea teritoriilor indigene”, a spus Wapichana.
Discursul este, firește, unul extrem de politic, mai ales că se apropie perioada alegerilor. Fostul președinte Lula da Silva, lider în sondaje și favorit să câștige alegerile generale din luna octombrie, potrivit BBC, a vizitat marți tabăra băștinașilor care protestează în Brasilia.
„Titlurile știrilor de astăzi sunt despre un guvern fără scrupule care atacă și înjosește comunitățile băștinașilor care trăiesc deja pe acest pământ”, a spus da Silva în discursul susținut în fața protestatarilor.
Mulțimea a izbucnit în urale și a scandat „afară cu Bolsonaro”. Mai sunt, însă, șase luni până la alegeri. Multe lucruri se pot schimba până atunci, în special în sfera politică, iar viitorul triburilor de băștinași din Brazilia pare mai incert ca niciodată.
Editor : Raul Nețoiu
- Etichete:
- brazilia
- amazon
- padurea amazoniana
- razboi ucraina
- jair bolsonaro
- triburi de indigeni
- ingrasaminte agricole
- importuri rusia
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News