Războiul din Ucraina. După aproape doi ani și jumătate de conflict, care sunt strategiile militare ale Rusiei și Ucrainei

Data publicării:
Soldat război Ucraina
Strategiile celor două armate sunt din ce în ce mai diferite. Foto: Profimedia

Au trecut mai bine de doi ani de la începerea războiului. După un prim an destul de dinamic, în ultima vreme asistăm la un război de uzură. Să vedem, totuși, care sunt acum strategiile militare ale Rusiei și Ucrainei, pentru că cele două armate reacționează din ce în ce mai diferit, scrie FranceTVinfo

Războiul din Ucraina continuă fără încetare. Este ziua 884, dacă vă întrebați. 

Rusia. Progrese cu ajutorul unor costuri umane și materiale fără precedent

În mod clar, Rusia se bazează încă pe masă, pe volumul de muniție trasă și pe numărul de oameni care atacă pentru a face diferența. Ofensivele desfășurate de armata rusă de la începutul lunii mai au dus la unele progrese pe teren, în regiunea Harkov și în Donbass-ul ucrainean, dar nu a existat nicio breșă.

Aproape că s-ar putea vorbi de o simplă “ciugulire” de teren, trupele ruse recuperând câțiva kilometri pătrați de teren aici și câteva cătune acolo. Dar aceste progrese au fost făcute la un preț exorbitant.

În lunile mai și iunie, trupele ruse au pierdut în medie peste 1 000 de oameni pe zi, conform unei estimări a serviciilor de informații occidentale, ceea ce înseamnă 30 000 de oameni pe lună sau tot atâția câți reușește Rusia să mobilizeze într-o perioadă echivalentă. Deși este greu de înțeles dacă acest ritm poate fi menținut pe termen lung, rezervorul uman al Federației Ruse - deși mare - nu este nici el infinit.

În ceea ce privește economia de război rusă, aceasta începe, de asemenea, să dea semne de epuizare: majoritatea vehiculelor blindate produse în Rusia în ultimele luni - în special tancurile grele - sunt, de fapt, doar actualizări funcționale ale unor echipamente mai vechi, vehicule blindate datând din anii 1970 sau chiar 1950.

Ucraina. Lovituri cu rachete și drone, cât mai departe în spațiul rusesc

Într-o anumită măsură, armata ucraineană nu dispune de o masă echivalentă de oameni și, mai ales, nu intenționează să îi irosească. Dar a menține - a apăra - un front de aproape 1 200 de km nu este un lucru ușor, deoarece armata ucraineană este nevoită în permanență să își redistribuie unitățile de la nord la sud pentru a face față unei ofensive sau alteia, așa cum s-a întâmplat în Harkov în ultimele două luni.

Dar ucrainenii nu se mobilizează doar pentru a se apăra: datorită armelor occidentale cu rază lungă de acțiune, dar și datorită producției interne din ce în ce mai eficiente de drone de atac. Ei bombardează sistematic centrele de comandă, aeroporturile și mai ales bateriile de apărare antiaeriană de pe teritoriul ucrainean ocupat, dar și din Rusia. Fără îndoială, pentru a permite forțelor lor aeriene - care urmează să primească primele lor avioane F16 în cursul verii - să opereze mai liber în apropierea liniei frontului și, fără îndoială, dincolo de aceasta, în adâncurile taberei inamice.

Armata Kievului a continuat, de asemenea, tirurile precise și mortale asupra instalațiilor militare rusești din Crimeea.

Navele flotei ruse din Marea Neagră sunt atacate sistematic de escadrile de drone navale kamikaze, care fac ravagii. Săptămâna trecută, ultima navă de război rusă rămasă în Crimeea a fost nevoită să părăsească Sevastopol și să se refugieze într-un port rusesc.

Flota rusă din Marea Neagră - cu o treime din navele sale lovite sau scufundate - este acum practic înfrântă.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale