Războiul din Fâșia Gaza s-ar putea încheia. Israelul acceptă planul anunțat de Biden, chiar dacă „nu este o afacere bună”

Data publicării:
Palestinians return to their homes following the withdrawal of the Israeli army from the Jabalia area in the northern Gaza Strip
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Un consilier al prim-ministrului Benjamin Netanyahu a confirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru încetarea războiului din Gaza, anunțat de președintele american Joe Biden, deși l-a descris ca fiind „viciat” și spune că „nu e o afacere bună”. 

Într-un interviu acordat publicației britanice Sunday Times, Ophir Falk, consilier-șef pentru politică externă al lui Netanyahu, a declarat că propunerea lui Biden este „o înțelegere la care am convenit. Nu este o afacere bună, dar ne dorim eliberarea ostaticilor, a tuturor ostaticilor”, conform Reuters.

„Sunt o mulțime de detalii de rezolvat”, a spus el, adăugând că nimic nu s-a schimbat în ceea ce privește condițiile israeliene, inclusiv „eliberarea ostaticilor și distrugerea Hamas”.

Ce presupune planul anunțat de Biden

Biden a anunțat vineri ceea ce el a descris drept un plan în trei faze prezentat de guvernul Netanyahu pentru a pune capăt războiului.

Prima fază presupune un armistițiu și întoarcerea unor ostatici ținuți de Hamas, după care părțile vor negocia o încetare nelimitată a ostilităților pentru o a doua fază în care captivii rămași vor fi eliberați, a spus Biden.

Această secvențiere pare să implice faptul că Hamas va continua să joace un rol în aranjamentele mediate de Egipt și Qatar - o potențială contradicție cu hotărârea Israelului de a relua campania de eliminare a grupării islamiste susținute de Iran.

Falk a reiterat poziția lui Netanyahu că „nu va exista o încetare permanentă a focului până când toate obiectivele noastre nu vor fi îndeplinite”.

Netanyahu este tot mai presat pentru a-și menține guvernul de coaliție intact. Doi parteneri de extremă dreapta au amenințat că vor pleca, în semn de protest față de orice înțelegere care va cruța Hamas. Un partener de centru, fostul general Benny Gantz, vrea ca înțelegerea să fie luată în considerare.

Hamas a salutat planul lui Biden

„Discursul lui Biden a inclus idei pozitive, dar dorim ca acest lucru să se materializeze în cadrul unui acord cuprinzător care să răspundă cererilor noastre”, a declarat sâmbătă, pentru Al Jazeera, un înalt oficial al Hamas, Osama Hamdan.

Hamas dorește încheierea garantată a ofensivei din Gaza, retragerea tuturor forțelor invadatoare, libera circulație pentru palestinieni și ajutor pentru reconstrucție.

Oficialii israelieni au respins acest lucru ca o revenire efectivă la situația existentă înainte de 7 octombrie, când Hamas, angajat să distrugă Israelul, a condus Gaza. Luptătorii săi au precipitat războiul, trecând gardul de la graniță în Israel și ucigând 1.200 de oameni și luând peste 250 de ostatici, potrivit bilanţurilor israeliene.

În atacul israelian care a urmat, care a devastat o mare parte din enclavă, peste 36.000 de palestinieni au fost uciși, spun oficialii medicali din Gaza. Israelul spune că a pierdut 290 de soldați în lupte.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale