„Râurile zburătoare”, fenomenul invizibil cu ochiul liber, dar care provoacă dezastre de amploare

Data actualizării: Data publicării:
Inundații catastrofale în India. 166 de persoane au murit și aproape 200 sunt date dispărute.
Inundații catastrofale în India. 166 de persoane au murit și aproape 200 sunt date dispărute. Sursa foto: Profimedia

Ploile abundente și inundațiile au afectat mai multe zone ale Indiei în ultimele săptămâni. Sute de oameni au murit sau sunt dați dispăruți, iar câteva mii au fost nevoite să fugă din calea apelor, relatează BBC.

Inundațiile nu sunt neobișnuite în India – sau în Asia de Sud – în această perioadă a anului. Dar schimbările climatice au făcut ca ploile musonice să fie mai imprevizibile, cu căderi de apă masive într-un interval scurt de timp, urmate de perioade prelungite fără precpitații.

Acum, oamenii de știință spun că un tip de furtună, cunoscut sub numele de râu atmosferic, înrăutățește lucrurile, din cauza unei creșteri semnificative a umidității, provocată de încălzirea globală.

Cunoscute și sub denumirea de „râuri zburătoare”, aceste furtuni sunt valuri uriașe, invizibile, de vapori de apă care se nasc în oceanele calde, pe măsură ce apa se evaporă.

Vaporii de apă formează o bandă sau o coloană în partea inferioară a atmosferei, care se deplasează de la tropice la latitudinile mai reci și coboară sub formă de ploaie sau zăpadă, suficient de devastatoare pentru a provoca inundații sau avalanșe mortale.

Aceste „râuri din cer” transportă aproximativ 90% din totalul vaporilor de apă care se mișcă de-a lungul latitudinilor medii ale Pământului și, în medie, au debitul obișnuit de aproximativ două ori mai mare decât al Amazonului, cel mai mare râu din lume.

Cu cât pământul se încălzește mai repede, aceste râuri atmosferice devin mai lungi, mai largi și mai intense, punând sute de milioane de oameni din întreaga lume în pericol de inundații.

În India, meteorologii spun că încălzirea Oceanului Indian a creat „râuri zburătoare” care influențează ploile musonice între lunile iunie și septembrie.

Un studiu publicat în revista Nature în 2023 a arătat că 574 de râuri atmosferice s-au produs în sezonul musonic în India între 1951 și 2020, frecvența unor astfel de evenimente meteorologice extreme crescând în timp.

„În ultimele două decenii, aproape 80% dintre cele mai severe râuri atmosferice au provocat inundații în India”, potrivit studiului.

O echipă de oameni de știință de la Institutul Indian de Tehnologie (IIT) și de la Universitatea din California a mai descoperit că șapte dintre cele mai grave 10 inundații din India din sezoanele musonice dintre 1985 și 2020 au fost asociate cu râurile atmosferice.

Studiul arată că evaporarea apei din Oceanul Indian a crescut semnificativ în ultimele decenii, iar frecvența râurilor atmosferice și a inundațiilor cauzate de acestea a crescut pe măsură ce clima s-a încălzit.

„Există o creștere a fluctuației umidității transportate către subcontinentul indian în timpul sezonului musonic”, a declarat pentru BBC Dr. Roxy Matthew Koll, om de știință la Institutul Indian de Meteorologie Tropicală.

„Ca urmare, există perioade scurte când toată umezeala din mările calde este aruncată de râurile atmosferice într-un interval scurt, de la câteva ore la câteva zile. Acest lucru a dus la creșterea alunecărilor de teren și a inundațiilor-fulger în toată țara”, explică Koll.

Un râu atmosferic mediu are aproximativ 2.000 km lungime, 500 km lățime și aproape 3 km adâncime - deși acum devin din ce în ce mai largi și mai lungi, unele depășind 5.000 km lungime.

Și totuși, ele sunt invizibile pentru ochiul uman.

„Pot fi văzute cu frecvențe în infraroșu și microunde”, spune Brian Kahn, cercetător la NASA.

„De aceea, observațiile prin satelit pot fi foarte utile pentru observarea vaporilor de apă și a râurilor atmosferice din întreaga lume”, a adăugat Kahn.

Studiile globale au arătat că vaporii de apă atmosferici au crescut cu până la 20% din anii 1960.

Oamenii de știință au asociat râurile atmosferice cu până la 56% din precipitațiile extreme (ploi și ninsori) în Asia de Sud, deși există studii limitate asupra regiunii.

În Asia de Sud-Est, au existat studii mai detaliate privind legăturile dintre râurile atmosferice și ploile abundente din sezonul musonilor.

Un studiu din 2021, publicat de Uniunea Geofizică Americană, a constatat că până la 80% din ploile abundente din estul Chinei, Coreea și vestul Japoniei la începutul sezonului musonilor (martie și aprilie) sunt asociate cu râurile atmosferice.

„În Asia de Est a existat o creștere semnificativă a frecvenței râurilor atmosferice începând cu 1940”, spune Sara M Vallejo-Bernal, cercetător la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic.

„Am descoperit că de atunci au devenit mai intense și în Madagascar, Australia și Japonia”, adaugă ea.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri