Atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile din orașele ucrainene vor complica situația economică îngrozitoare cu care se confruntă țara, care a înregistrat deja o creștere a ratei de sărăcie de zece ori în acest an, a declarat sâmbătă un oficial de vârf al Băncii Mondiale, potrivit Reuters.
Directorul regional al Băncii Mondiale pentru Europa de Est, Arup Banerji, a declarat că restabilirea rapidă a puterii de către Ucraina după atacurile pe scară largă ale Rusiei asupra instalațiilor energetice din această săptămână reflectă eficiența sistemului de război, dar schimbarea tacticii Moscovei produce nenumărate riscuri majore.
Reprezentantul Băncii Mondiale estimează că 25% din populația Ucrainei va trăi în sărăcie până la sfârșitul anului, în creștere față de puțin peste 2% înainte de război. Până la finalul anului viitor, această rată ar putea ajunge la 55%.
De asemenea, Banerji avertizează că iarna poate fi deosebit de dificilă pentru ucraineni, casele distruse și infrastructura critică atacată putând declanșa un val de migrație internă.
„Dacă acest lucru continuă, perspectiva va fi mult, mult mai grea”, a declarat el pentru Reuters într-un interviu.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus recent donatorilor internaționali că țara sa are nevoie de aproximativ 55 de miliarde de dolari – 38 de miliarde pentru a acoperi deficitul bugetar estimat pentru anul viitor și 17 miliarde pentru a începe reconstrucția infrastructurii critice, inclusiv școli, locuințe și facilități energetice.
Oficialii ucraineni au subliniat că au nevoie de asistență financiară continuă și previzibilă pentru a menține guvernul în funcțiune și pentru a începe reconstrucția țării.
Răspunsul la apelul lui Zelenski – rostit în timpul reuniunilor anuale ale Fondului Monetar Internațional și al Băncii Mondiale – și la multe alte întâlniri organizate în ultima săptămână a fost încurajator, a declarat Banerji.
„Cele mai multe dintre țări au indicat că vor sprijini financiar Ucraina în următorul an și, prin urmare, acesta este un rezultat foarte pozitiv”, a adăugat oficialul.
Totodată, acesta a precizat că Ucraina și-a redus deja planurile bugetare la minimum, acum fondurile mergând doar către finanțarea salariilor și pensiilor, a cheltuielilor militare și a datoriei interne.
Dacă Ucraina nu reușește să obțină suficient sprijin, va trebui fie să imprime mai mulți bani, ceea ce ar avea un impact clar asupra inflației, fie va reduce în continuare cheltuielile sociale, a mai adăugat reprezentantul Băncii Mondiale.
Editor : I.C