Raportul Pentagonului. Producția de muniție HIMARS și Patriot crește, chiar spectaculos, dar cifrele sunt total insuficiente

Data publicării:
Himars
Cantitatea de rachete pentru HIMARS a crescut cu 40%. Foto: Profimedia
Din articol

Industria americană de apărare a mărit semnificativ producția de muniție, dar noile date contrazic promisiunile anterioare ale oficialilor. Creșterile, pe alocuri substanțiale, sunt totuși sub ce ar trebui să se producă, spun specialiștii.

Departamentul american al Apărării a împărtășit cifrele actualizate ale producției pentru diferite tipuri de muniție în urma unei investiții de 5,3 miliarde de dolari în industria națională de apărare. Aceste detalii au făcut parte dintr-un raport al recentei reuniuni a Grupului de contact pentru apărare al Ucrainei, scrie Defense Express, desfășurată la baza aeriană Ramstein din Germania, unde aproape 50 de țări s-au reunit pentru a sprijini Ucraina.


Cifre

Raportul prezintă cifrele producției lunare pentru mai multe muniții-cheie, inclusiv gloanțe de artilerie pentru tunuri, rachete GMLRS pentru M142 HIMARS, interceptoare PAC-3 MSE pentru sistemele de apărare antirachetă Patriot, rachete FGM-148 Javelin și interceptoare AIM-9X, pe care Ucraina le utilizează cu lansatoare terestre NASAMS sau avioane de luptă.

Potrivit raportului, SUA produc în prezent 40.000 de obuze de artilerie de 155 mm pe lună - o creștere de 178% față de cele 14.400 de cartușe produse în 2022, când investițiile au crescut în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Cu toate acestea, producția de încărcătură de propulsie, esențială pentru tragerea acestor obuze, este în urmă, cu doar 18.000 de unități produse - o creștere de doar 24% față de cele 14.500 de unități din 2022.

În ciuda acestor progrese, cifrele privind muniția de 155 mm sunt dezamăgitoare. Defense Express l-a citat anterior pe șeful logisticii armatei americane, Douglas Bush, care a declarat că producția ar trebui să ajungă la 80.000 de cartușe pe lună până în toamna anului 2024, adică de două ori mai mult decât cantitatea actuală.

Producția de rachete GMLRS pentru HIMARS a crescut cu 40%, ajungând la 1.167 de unități pe lună, față de 833 în 2022. Lockheed Martin s-a angajat să producă 14.000 de rachete anual până în februarie 2024, un obiectiv care pare acum realizabil dacă ratele actuale de producție se mențin stabile.

Producția de rachete PAC-3 MSE pentru sistemul Patriot s-a dublat, ajungând la 42 de rachete pe lună, în conformitate cu planurile Lockheed Martin anunțate anterior.

Cu toate acestea, producția de rachete Javelin se luptă să țină pasul. Rata actuală de 200 de rachete pe lună marchează o creștere de 14 %, dar este cu 20 de unități mai mică decât obiectivul. Producția de rachete AIM-9X Sidewinder a crescut cu 18%, de la 116 la 137 de unități pe lună.

În general, aceste cifre diferă de țintele mai ridicate anunțate anterior de oficialii americani și de contractorii din domeniul apărării.


Europa

Raportul Pentagonului oferă, de asemenea, informații cu privire la eforturile altor țări NATO și ale partenerilor Ucrainei. Franța și Suedia intenționează să își dubleze producția de proiectile și explozivi până în 2025, producția de încărcături de propulsie pentru artilerie dublându-se până în 2026, iar fabricarea prafului de pușcă crescând de zece ori până în același an, deși raportul nu specifică cifrele inițiale.

În același timp, ar trebui să luăm în considerare pauza de zeci de ani a industriei europene, întreruptă de agresiunea rusă, care acum se străduiește să se revitalizeze. De exemplu, Franța a oprit producția de praf de pușcă în 2007 și abia acum o reia.

Raportul evidențiază, de asemenea, planurile Germaniei, Spaniei, Ungariei, Africii de Sud și Australiei de a-și crește colectiv producția la 700.000 de obuze de artilerie și 10.000 de tone de praf de pușcă pe an până în 2025. De asemenea, se menționează un efort comun între Germania, România și Spania de a produce până la 1.000 de rachete GEM-T pentru sistemul Patriot.

Alte țări investesc, de asemenea, în extinderea producției de muniție, în mare parte prin programul european ASAP, care vizează creșterea capacității de producție la 2 milioane de cartușe de artilerie și rachete pe an până în 2025.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...