Raport ONU. Populația Europei va scădea cu 21% până la finalul secolului. Care sunt marile pericole

Data actualizării: Data publicării:
Populația lumii
Foto: Profimedia

Până la finalul secolului populația omenirii va crește mai puțin decât se anticipa. O veste bună pentru mediu, dar dacă este să considerăm toate aspectele, problema, veți vedea, se complică.

Scăderea natalității își va pune amprenta în mod serios asupra omenirii. Ultimul raport ONU înaintează câteva cifre, altele decât cele preconizate ultima dată.

Lumea va avea cu 200 de milioane mai puțini oameni decât se preconiza până în 2100, potrivit unui raport al ONU care evidențiază impactul dramatic al scăderii ratei natalității asupra populației globale, scrie Financial Times.

World Population Prospects

Cea mai recentă ediție a World Population Prospects, un raport publicat de ONU la fiecare doi ani, a afirmat că numărul de persoane va crește de la 8,2 miliarde în 2024 la un maxim de aproximativ 10,3 miliarde în 2080, apoi va scădea la aproximativ 10,2 miliarde până la sfârșitul secolului.

Ediția din 2022 a aceluiași raport estima că populația globală va atinge un vârf de 10,4 miliarde de persoane în anii 2080 și va rămâne la acest nivel până în 2100.

"Peisajul demografic a evoluat foarte mult", a declarat Li Junhua, subsecretar general pentru afaceri economice și sociale la ONU. "În unele țări, rata natalității este în prezent chiar mai scăzută decât s-a anticipat anterior și, de asemenea, asistăm la scăderi ușor mai rapide în unele regiuni cu fertilitate ridicată".

La nivel mondial, femeile au, în medie, cu un copil mai puțin decât în 1990, se arată în raport. În mai mult de jumătate dintre țări, numărul mediu de nașteri vii pe femeie este deja sub 2,1, nivelul la care populația este stabilă.

În aproape o cincime din toate jurisdicțiile cuprinse în raport - inclusiv China, Italia, Coreea de Sud și Spania - au existat mai puțin de 1,4 nașteri vii pe femeie, un nivel descris de ONU ca fiind "foarte scăzut".

Wolfgang Lutz, director fondator al Centrului Wittgenstein pentru Demografie și Capital Uman Global din Viena, a declarat că scăderea ratelor de fertilitate este "probabil legată de schimbările de valoare din generația tânără, pentru care a avea copii este evident mai puțin important ca dimensiune cheie a unei vieți de succes decât a fost pentru generațiile anterioare".

Până în 2100, populația Europei va scădea cu 21 % față de vârful atins în 2020, marcând cel mai mare declin de pe orice continent.

Scăderea populației ar putea contribui la atenuarea schimbărilor climatice, prin reducerea cererii de activități mari consumatoare de carbon, cum ar fi zborurile sau producția de energie generată prin arderea combustibililor fosili. De asemenea, poate juca un rol în reducerea despăduririlor, care au fost adesea efectuate pentru a face loc producției de alimente, locuințelor și locurilor de muncă.

Amprenta de carbon

Conform Băncii Mondiale, o persoană obișnuită contribuie cu 4,3 tone metrice la emisiile de CO₂, deși acest lucru nu este distribuit în mod egal, oamenii din țările occidentale având în mod istoric o amprentă de carbon mult mai mare. Junhua a declarat că un vârf mai timpuriu și mai scăzut al populației globale este "un semn de speranță" că presiunile asupra mediului ar putea fi diminuate.

Problema bătrânilor

O scădere a populației în vârstă de muncă și o proporție mai mare de persoane în vârstă vor spori presiunea asupra finanțelor publice. "Problema este următoarea - cu mai puțini lucrători, se obține mai puțină creștere economică și mai puține taxe, iar cu mai mulți bătrâni incapabili, trebuie să oferiți mai multă îngrijire, medicină și asistență socială", a declarat Charles Goodhart, profesor la London School of Economics.

"Dacă medicina și știința medicală nu pot face față bolilor bătrânilor, vom avea o mulțime de bătrâni incapacitați, cu mai puțini tineri care să aibă grijă de ei, iar situația va deveni foarte dificilă", a spus Goodhart.

ONU a îndemnat societățile care îmbătrânesc într-un ritm rapid să utilizeze tehnologia pentru a îmbunătăți productivitatea, a stimula învățarea pe tot parcursul vieții și a crea oportunități pentru prelungirea vieții profesionale.

Editor : Sebastian Eduard

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Aflat pentru prima dată în spațiu, un astronaut NASA a privit spre Pământ: „Am trăit o minciună până...
Digi FM
O femeie care avea pensia 2000 lei a primit la recalculare 10.000 lei. „Eu când am văzut o sută de milioane...
Pro FM
Ricky Martin, cel mai fericit alături de copiii săi. Imagine adorabilă cu Lucia și Renn. „Zâmbetul tău spune...
Film Now
Christina Applegate, actualizare sfâșietoare privind sănătatea sa. Impactul bolii asupra ei, tot mai puternic
Adevarul
Singura excepție în care ai voie să depășești pe linie continuă. Puțini șoferi știu această regulă
Newsweek
Una din zece pensii e recalculată greșit, dar puțini pensionari știu asta! Cum își iau bani înapoi?
Digi FM
Motivul pentru care ultima dorință a lui Alain Delon nu va fi îndeplinită
Digi World
Câți bani au cheltuit doi tineri ca să călătorească în 65 de țări din lume, în doar nouă luni: „Trebuie să...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Jennifer Garner s-a simțit ca "un pion" în încercarea lui J.Lo de a-și repara căsnicia cu Ben Affleck. S-a...
UTV
Dana Marijuana a fost testata pozitiv la drugtest. Cantareata a fost oprita in trafic la 2 Mai