Tot mai multe guverne autoritare acţionează în afara graniţelor proprii pentru a-i reprima pe disidenţi, organizând răpiri, atacuri şi chiar asasinate în ţări terţe, conform unui nou raport Freedom House privind „represiunea transnaţională” în 2022, transmite EFE.
Studiul, publicat joi, identifică China, Turcia, Tadjikistan, Rusia şi Egipt ca fiind cei mai mari autori ai acestui tip de infracţiuni, între care se numără şi deportările ilegale ale disidenţilor, notează Agerpres.
Dintre aceştia, guvernul lui Xi Jinping este cel mai prolific: din 2014, Beijingul a fost implicat în 253 de incidente de represiune transnaţională, aproape o treime din totalul celor înregistrate de această organizaţie de apărare a democraţiei, care realizează aceste evaluări anual din 2021.
Doar în 2022, Freedom House a identificat 79 de acte de represiune transnaţională comise de 20 de guverne. Cele mai frecvente sunt extrădările ilegale, constrângerile şi arestările.
China, de exemplu, deţine şi extrădează ilegal uiguri care fug din ţară de teama de a fi internaţi în lagăre de reeducare, pentru care primeşte asistenţă din partea unor ţări precum Arabia Saudită.
Autorităţile de la Ankara „au răpit mai multe persoane prin extrădări ilegale decât orice altă ţară din baza noastră de date”, a arătat organizaţia într-un comunicat, adăugând că în 2022 s-au produs două astfel de arestări, una în Ucraina şi alta în Azerbaidjan.
Rusia, la rândul său, ajută adesea alte ţări să comită astfel de delicte pe teritoriul său şi este unul din cele mai represive state la nivel internaţional. Tadjikistan, de exemplu, a profitat de legăturile sale cu Moscova pentru a desfăşura o campanie de represiune împotriva etniei pamiri.
În 2022, în urma invadării Ucrainei, Kremlinul a ordonat arestarea atât a jurnaliştilor, cât şi a cetăţenilor care au fugit din ţară pentru a nu fi mobilizaţi pe front. Aceşti opozanţi, reaminteşte Freedom House, se confruntă cu multe probleme în a solicita azil în ţări europene, ceea ce îi face mai vulnerabili la represiunea Rusiei.
Pe de altă parte, state precum Iranul, Nicaragua sau Coreea de Nord ordonă cu regularitate asasinarea disidenţilor din străinătate. Organizaţia a explicat că multe dintre aceste acte de violenţă îi vizează pe jurnalişti şi a amintit de asasinarea lui Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul (Turcia), în 2018.
În plus, în 2022, ca o noutate, Djibouti şi Bangladesh s-au alăturat listei statelor care au comis acte de represiune transnaţională.
„În ciuda acestor cazuri, guvernele Statelor Unite, Regatului Unit şi ale altor ţări democratice au menţinut o cooperare diplomatică de înalt nivel cu statele făptuitoare, inclusiv în domeniul migraţiei”, a denunţat Freedom House în document.
Organizaţia a cerut guvernelor naţiunilor democratice să facă mai mult pentru a facilita accesul la azil al posibilelor victime ale represiunii transnaţionale şi să dezvolte un mecanism de urmărire a acestor incidente.
Editor : M.D.B.