Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a decorat cu Legiunea de Onoare pe Raoni Metuktire, căpetenia indigenilor Kayapo din Brazilia, acum în vârstă de 90 de ani, un simbol mondial al apărării Amazoniei şi culturii aborigene. Ceremonia, la care a fost prezent și președintele brazilian Lula Da Silva, a fost una neconvențională și a avut loc într-o pădure, pe insula Combu, relatează AFP, preluată de News.ro.
Atmosfera de la ceremonia din natură a fost departe de fastul de la Palatul Élysée.
Evenimentul a avut loc pe Insula Combu, în apropiere de Belém, un oraş situat în nordul Braziliei, unde şeful statului francez a început, marţi, o vizită în această țară, în prezenţa omologului său brazilian Luiz Inacio Lula da Silva.
Nonagenarul Raoni este la fel de impozant cu penele colorate pe care le poartă pe cap şi emblematicul disc din buză.
Emmanuel Macron l-a ridicat marţi seara la rangul de Ofiţer al Legiunii de Onoare pe bătrânul cap autohton şi l-a strâns în braţe.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Putem onora sufletele libere doar rămânând credincioși, pe urmele lor. Cu tine, dragă Raoni, jur: Franța va fi mereu de partea celor care trăiesc în Amazon și a celor care luptă pentru ea”, a scris președintele Franței pe X.
Raoni a stat între cei doi şefi de stat, îmbrăcaţi în cămăşi, cu mânecile suflecate, zâmbind.
”Niciodată nu v-aţi oprit, niciodată nu vă opriţi”, l-a omagiat preşedintele francez la ceremonie. ”Da, Raoni, ai purtat această luptă poate mai departe ca alţii (...). Foarte modest, aş vrea să spun că o vom continua alături de tine.”
”Îl consider pe Lula fratele meu, pe Macron ca fiul meu”, a declarat la rândul său Raoni Metuktire.
”Foarte îngrijorat” de faptul că ”omul alb va continua să distrugă natura”, el i-a îndemnat să-l ”susţină” pentru ca să existe ”şi mai multe pământuri indigene”, date popoarelor autohtone.
Raoni Metuktire a cerut sprijin pentru a primi Premiul Nobel pentru Pace
Procesul de omologare a teritoriilor rezervate indigenilor, care a stat într-un punct mort în timpul mandatului preşedintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro (2019-2022), a fost reluat în actualul mandat al lui Lula.
Însă aceste teritorii sunt ameninţate în continuare de despădurire, înaintarea exploatării agricole, miniere şi traficului de tot felul.
Raoni le-a cerut sprijnul celor doi preşedinţi ”pentru a primi Premiul Nobel pentru Pace”.
El este citat cu regularitate ca posibil laureat al prestigioasei recompense.
Lula a primit mesajul.
”Pot să-ţi spun, camarade Raoni, că nu există nimeni pe planeta Terra care să merite să câştige Premiul Nobel pentru Pace mai mult ca tine”, i-a spus el.
Conducătorul poporului Kayapo a fost prezent la ceremonia de învestire a lui Lula, la revenirea acestuia la putere, anul trecut.
În 1989, cu ajutorul cântăreţului britanic Sting, Raoni a ieşit pentru prima oară din Brazilia şi a lansat un apel la ajutor în 17 ţări.
El nu a încetat de atunci să apere, pe lângă marile puteri, supravieţuirea popoarelor indigene, ameninţate de despădurire.
Acuzat de către Jair Bolsonaro de faptul că se află în solda puterilor străine, căpetenia l-a denunţat, la rândul său, la Curtea Penală Internațională (CPI) cu privire la ”crime împotriva umanităţii”, acuzându-l de ”persecutarea” popoarelor autohtone prin distrugerea habitatului acestora şi prin călcarea în picioare a drepturilor lor fundamentale.
Editor : M.I.