Putin susține că peste 30 de țări doresc să adere la grupul BRICS. „Nu putem ignora interesul în creștere”

Data publicării:
vladimir putin zambeste
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Foto: Kremlin.ru

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că peste 30 de ţări vor să se alăture grupului BRICS "într-o formă sau alta", aderări care ar putea fi formalizate la summitul care va avea loc în octombrie în oraşul rus Kazan, relatează agenţia EFE.

"Nu putem ignora interesul în creștere, până în prezent, peste treizeci de ţări, mai precis 34, şi-au exprimat dorinţa de a se alătura într-un fel sau altul activităţilor grupului nostru", a spus Putin la o întâlnire la Sankt Petersburg cu reprezentanţi din ţările membre ale acestui grup responsabili cu securitatea naţională.

El a mai menţionat că, la summitul din octombrie, pe lângă abordarea "interesului în creştere" pentru aprofundarea cooperării dintre aceste ţări, va fi abordat şi formatul în care noii membri vor participa la grupul BRICS.

Constituit iniţial din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, ale căror nume au dat acronimul BRICS, acest grup s-a extins anul acesta cu încă patru membri, respectiv Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia şi Iran. Recent şi-au exprimat public intenţia de adera la acest grup Turcia şi Azerbaidjan.

Putin a subliniat că preşedinţia rusă a grupului acordă o mare importanţă la tot ceea ce priveşte securitatea globală, adăugând că ţările membre ale BRICS au acumulat o experienţă "solidă" în combaterea ameninţărilor reprezentate de terorism, extremism, trafic cu droguri şi cu arme. El a mai anunţat că crearea în cadrul grupului a unui consiliu pentru combaterea finanţării terorismului şi spălării de bani este în faza finală.

La rândul său, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul ministru al apărării Serghei Şoigu, a vorbit despre potenţialul grupului BRICS de a contribui la securitatea globală şi le-a cerut membrilor acestuia să consolideze cooperarea cu ţările din Sudul Global pentru a forma o nouă "majoritate mondială". Rusia vede în grupul BRICS un pilon al unei "noii ordini mondiale" care să contrabalanseze dominaţia SUA în politica globală.

Pe de altă parte, Şoigu s-a întâlnit la Sankt Petersburg cu omologul său iranian, Ali Akbar Ahmadian, ocazie cu care a anunţat semnarea în curând a unui nou acord-cadru interstatal al Rusiei cu Iranul, ţară împotriva căreia statele occidentale au impus marţi o nouă serie de sancţiuni în urma informaţiilor conform cărora Teheranul a furnizat Moscovei rachete balistice care ar urma să fie folosite în războiul din Ucraina

Editor : A.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...