Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu are nicio legitimitate după expirarea mandatului său de cinci ani și acest lucru este un obstacol legal, în cazul în care Rusia și Ucraina ar purta discuții de pace.
Cu Ucraina sub legea marțială, în al treilea an al invaziei pe scară largă a Rusiei, Zelenski nu s-a confruntat cu alegeri electorale, în ciuda expirării mandatului său de cinci ani în această săptămână, lucru despre care el și aliații Ucrainei consideră că este decizia corectă în timp de război, notează Reuters.
Putin ar fi gata să oprească războiul din Ucraina, cu o încetare a focului negociată care ar recunoaște liniile actuale de luptă, dar este gata să lupte mai departe dacă Kievul și Occidentul nu răspund.
La o conferință de presă televizată în timpul unei vizite în Belarus, Putin a spus că statutul lui Zelenski este problematic.
"Dar cu cine să negociem? Asta nu este o întrebare inutilă... Desigur că ne dăm seama că legitimitatea actualului șef al statului s-a terminat", a spus el.
Oficialii ucraineni resping ideea că Zelenski nu ar avea legitimitate în timp de război
Ruslan Ștefanciuk, președintele parlamentului Ucrainei, a declarat săptămâna aceasta că oricine pune la îndoială legitimitatea președintelui este un „inamic al Ucrainei” care răspândește informații false.
Putin a spus că Occidentul va folosi conferința găzduită de Elveția, cerută de președintele Ucrainei, unde se vor discuta probleme legate de război, care va avea loc luna viitoare, pentru a susține legitimitatea lui Zelenski, dar aceștia ar fi doar „pași de relații publice” fără sens legal.
Șeful suprem de la Kremlin spune că pacea ar trebui stabilită prin bun simț, nu prin ultimatumuri. Că ar trebui să se bazeze pe documente care au fost elaborate între cele două părți în primele săptămâni ale războiului și pe „realitățile de astăzi de pe teren”, o referire la faptul că Rusia controlează aproape 20% din Ucraina.
„Dacă se ajunge la acel punct, va trebui, desigur, să înțelegem cu cine ar trebui și cu cine putem avea de-a face, pentru a ajunge la semnarea documentelor obligatorii din punct de vedere legal. Și atunci trebuie să fim pe deplin siguri că avem de-a face cu autorități legitime (ucrainene)”, a mai spus Putin.
Editor : M.I.