Rusia și Turcia și-au dat mâna în Siria. După șase ore de negocieri, Vladimir Putin și Recep Erdogan au decis să-i îndepărteze împreună pe milianții kurzi de la granița turco-siriană, chiar dacă asta înseamnă, practic, să ocupe militar teritoriul unei alte țări. Președintele sirian Bashar al-Assad a fost informat ulterior de Kremlin despre această decizie.
Rusia și Turcia s-au înțeles, marți, să-i îndepărteze pe luptătorii kurzi dintr-o zonă extinsă de la granița Turciei cu Siria, ceea ce e de natură să „binecuvânteze” operațiunea militară turcă împotriva foștilor aliați ai Statelor Unite din războiul cu ISIS, relatează The Washington Post.
Președintele Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit marți cu Vladimir Putin, la Soci, pentru a discuta despre ofensiva Turciei din Siria, cu câteva ore înainte să iasă din vigoare un acord de încetare a focului la care ajunseseră milițiile kurde și guvernul lui Erdogan, pentru a da timp kurzilor să se retragă din zona de graniță.
Kurzii din această zonă au fost aliații Statelor Unite în lupta împotriva ISIS, iar americanii au intermediat armistițiul de cinci zile, pentru a le da timp luptătorilor kurzi să se retragă.
Kurzii primesc ultimatum: au la dispoziție 150 de ore să plece
Potrivit acordului ruso-turc încheiat marți, kurzii au la dispoziție 150 de ore să se retragă din toate zonele de-a lungul graniței Turcia-Siria, de 440 de kilometri. Practic, față de ceea ce solicitase Ankara inițial, această zonă „de siguranță” a fost extinsă.
Grupurile insurgente kurde au anunţat, de altfel, marţi seară, că au finalizat retragerea din zona de securitate creată de Turcia în nordul Siriei, în condiţiile în care guvernul turc ameninţase cu reluarea ofensivei militare.
Odată eliberată zona, cele două armate, rusă și turcă, vor patrula împreună pentru a se asigura că luptătorii kurzi respectă înțelegerea. Acordul mai permite trupelor rusești și ale regimului de la Damasc să controleze restul frontierei.
Rusia și Turcia vor să lanseze patrule comune în nord-estul Siriei, după dezarmarea milițiilor kurde din regiune, a anunțat marți șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, după negocieri îndelungate cu partea turcă.
Înțelegerea prevede ca Rusia și trupele guvernamentale siriene, aliate ale Moscovei, să înceapă campania de îndepărtare a milițiilor kurde din zona de graniță începând de miercuri, 23 octombrie, de la prânz. Regiunea în care va avea loc această „curățare a terenului” este însă mai extinsă decât precedentul acord dintre SUA și Turcia, care stabilea o fâșie mai îngustă de la graniță, notează WP.
„Aceste decizii sunt, după părerea mea, foarte importante, chiar decisive, și vor permite rezolvarea unei situații foarte tensionate”, a declarat președintele rus, alături de omologul turc.
La rândul său, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că s-a ajuns marţi la „un acord istoric” cu privire la Siria. „Astăzi, împreună cu Vladimir Putin, am încheiat un acord istoric pentru lupta împotriva terorismului, pentru integritatea teritorială şi unitatea politică a Siriei, precum şi pentru reîntoarcerea refugiaţilor” în Siria, a declarat Erdogan în timpul conferinţei de presă.
Potrivit lui Erdogan, acordul convenit cu Putin, aliat al regimului de la Damasc, vizează în special sectoarele din nord-estul Siriei în care milițiile YPG (Unităţile de Apărare a Poporului) sunt prezente, însă unde ofensiva turcă nu a ajuns înainte de a fi suspendată.
Acest acord între ruși și turci consolidează rolul Rusiei în Siria într-un moment în care influența Statelor Unite în regiune se diminuează, scrie Washington Post.
Putin și-a informat telefonic prietenul sirian despre decizile luate cu Erdogan. Cum a recționat Bashar al-Assad
Preşedintele Vladimir Putin i-a comunicat telefonic, marţi, omologului său sirian Bashar al-Assad rezultatele negocierilor sale cu şeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat Kremlinul.
În convorbirea telefonică, Putin a evidenţiat faptul că restabilirea integrităţii teritoriale a Siriei constitue principalul obiectiv, scrie Agerpres.
Bashar al-Assad i-a mulţumit preşedintelui rus şi „şi-a exprimat întregul său sprijin pentru rezultatele activităţii, precum şi disponibilitatea gărzilor de frontieră siriene, împreună cu poliţia militară rusă, de a ajunge la graniţa siriano-turcă”, conform sursei citate.
Într-un comunicat de presă, Preşedinţia siriană a informat, la rândul ei, despre discuţia telefonică dintre cei doi şefi de stat. Conform acestuia, preşedintele Putin i-a comunicat omologului sirian că orice acord între Turcia şi Rusia se va concentra pe combaterea tuturor tipurilor de terorism şi desfiinţarea oricăror intenţii separatiste pe teritoriul Siriei.
Comunicatul menționează însă că preşedintele Bashar al-Assad l-a asigurat pe omologul rus că se opune total la orice invazie a teritoriului sirian, sub orice pretext, adăugând că Siria va continua să lupte împotriva terorismului pe tărâm sirian cu ajutorul tuturor mijloacelor posibile.
Marți, președintele Assad și-a vizitat trupele din provincia Idlib, din nordul țării, ocazie cu care l-a numit pe Erdogan „un hoț” care fură pământ sirian. Iar în lipsa americanilor, Putin ocupă acum terenul lăsat liber și pozează în principalul garant și mediator. Nicio acțiune militară a Turciei nu se va mai putea întâmpla de-acum încolo fără „binecuvântarea” Moscovei, sunt de părere analiștii.