Putin pregăteşte Rusia pentru un „război veşnic” cu Occidentul. „Pare că nu înțelege cum să piardă” (The Guardian)

Data publicării:
Vladimir Putin gesticulează cu degetul arătător
Dictatorul rus, Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

După mai bine de un an de când Rusia a declanșat invazia armată a Ucrainei, care conform planurilor iniţiale ar fi trebuit să dureze câteva săptămâni, președintele Vladimir Putin şi-a schimbat discursul şi pregăteşte societatea pentru un „război veşnic” cu Occidentul, un conflict de natură să dureze mulţi ani, arată o analiză The Guardian.

Într-un discurs recent la o fabrică aeronautică din regiunea Buriatia în fața mai multor muncitori, Putin a prezentat încă o dată războiul ca pe o bătălie existenţială pentru supravieţuirea Rusiei. Analistul politic Maxim Trudolyubov de la Centrul Wilson susține că discursul rostit la fabrica din Siberia a urmat un model de naraţiuni recente, în care liderul rus a trecut din ce în ce mai mult la discutarea a ceea ce observatorii au numit un „război pentru totdeauna” cu Occidentul.

„Putin a încetat practic să mai vorbească despre orice scop concret al războiului. El nu propune nici o viziune despre cum ar putea arăta o viitoare victorie. Războiul nu are un început clar şi nici un sfârşit previzibil”, spune Trudolyubov, citat de The Guardian.

În timpul discursului despre „starea naţiunii” din 21 februarie, Putin a repetat nemulţumirile pe care le are faţă de Occident, subliniind că Moscova luptă pentru supravieţuirea naţională şi că va învinge în cele din urmă. Mesajul subtil către popor, potrivit lui Trudolyubov, este că războiul din Ucraina nu se va încheia prea curând şi că ruşii trebuie să înveţe să trăiască cu el.

În același timp, un diplomat occidental de la Moscova este de părere că mesajul lui Putin transmis prin discursul de pe 21 februarie pregăteşte publicul rus pentru „războiul care nu se termină niciodată”. Potrivit acestuia, nu este clar dacă Putin ar putea accepta o înfrângere în acest conflict, deoarece pare că Putin nu „înţelege cum să piardă” și de aceea nu pare să se răzgândească asupra conflictului, în ciuda pierderilor grele şi a eşecurilor din ultimul an. Diplomatul reaminteşte că preşedintele rus a fost agent KGB, iar aceştia au fost antrenaţi să continue întotdeauna să-şi urmărească obiectivele decât să le reevalueze, mai scrie The Guardian.

Alţii au remarcat că președintele rus, care, potrivit serviciilor de informaţii occidentale, ia personal decizii operaţionale şi tactice în Ucraina, a încetat să mai discute situaţia de pe frontul din Ucraina în comentariile sale publice, notează The Guardian. Un studiu realizat de agenţia de presă rusă Verstka care a analizat discursurile lui Putin arată că liderul de la Kremlin a menţionat ultima dată luptele din Ucraina pe 15 ianuarie, când a spus că dinamica forțelor ruse este „pozitivă”.

Aceste omisiuni reflectă acceptarea neliniştită a Kremlinului că nu este capabil să schimbe cursul războiului pe câmpul de luptă, susţine Vladimir Gelman, profesor de politică rusă la Universitatea din Helsinki. „Este mai uşor să nu vorbeşti despre eforturile de război atunci când armata ta nu face niciun progres”, subliniază Gelman. „Dar reducerea eforturilor nu este o opţiune pentru Putin; asta ar însemna să se recunoască învins”, arată profesorul.

Iniţial, liderii Rusiei se aşteptau ca invazia să dureze doar câteva săptămâni înainte de a-şi declara victoria, potrivit planurilor interceptate de serviciile secrete occidentale la începutul războiului. De-a lungul iernii, analiştii militari occidentali şi oficialii ucraineni au avertizat în mod repetat că Rusia, după ce a recrutat 300.000 de oameni în toamna anului trecut, va organiza un nou atac major. Dar ofensiva Moscovei din estul Ucrainei, care a început în februarie, a adus ţării câştiguri minime cu costuri uriaşe. Oficialii occidentali au estimat că sunt până la 200.000 de morţi şi răniţi de partea rusă.

„Rusia pur şi simplu nu are capacităţile ofensive pentru o ofensivă majoră”, consideră expertul militar american Rob Lee. El spune că mai puţin de 10% din armata rusă din Ucraina este capabilă de operaţiuni ofensive, majoritatea trupelor sale fiind în prezent recruţi cu pregătire militară limitată. „Forţele lor pot obţine încet-încet câteva victorii de uzură, dar nu au capacitatea de a străpunge liniile defensive ucrainene într-un mod care ar schimba cursul războiului”, arată expertul.

Pentru a spori perspectivele pe termen lung ale armatei, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a propus creşterea forţelor armate de la 1,15 milioane personal combatant la 1,5 milioane.
„Vedem că armata Rusiei se pregăteşte pentru un război de lungă durată. Putin mizează pe faptul că resursele ţării sale le vor depăşi pe cele ale Ucrainei, pe măsură ce Occidentul se plictiseşte să ajute Kievul”, mai spune Rob Lee.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Detalii despre viața lui Amber Heard în Madrid: "Nu iese în evidență". A înlocuit agitația din L.A. cu tihna...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Jamie Foxx, prima reacție după altercația de ziua lui: "Când lumina ta strălucește puternic, ei încearcă să...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei