Putin dublează bonusurile pentru voluntarii care vor lupta în Ucraina. Toți rușii care semnează contracte cu armata vor primi un avans

Data actualizării: Data publicării:
Celebratory events celebrating Vladimir Putin's reassuming the Russian presidency on May 7, 2024. (Photo: Office of the Russian President)
Foto: Vladimir Putin, președintele Federației Ruse / Sursa foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin a dublat miercuri plățile în avans pentru voluntarii care vor lupta în Ucraina, o mișcare menită să faciliteze recrutarea militară, dar care ar putea crea dezechilibre în economia deja supraîncălzită.

Toți rușii care semnează un contract cu armata vor primi acum o plată în avans de 400.000 de ruble (4.651 USD). Decretul recomandă, de asemenea, autorităților regionale să egaleze această plată din bugetele lor cu cel puțin aceeași sumă, scrie Reuters.

Cu plata minimă lunară pentru un soldat care participă la ceea ce Rusia numește „operațiune militară specială” stabilită la 204.000 de ruble, noul decret crește salariul minim anual în primul an de serviciu la 3,25 milioane de ruble (37.791 de dolari).

Salariile lunare ale ofițerilor sunt mai mari și depind de gradul lor. Toți recruții primesc, de asemenea, bani suplimentari pentru participarea la ofensive sau pentru distrugerea tancurilor inamice și a altor utilaje.

La începutul acestei luni, primarul Moscovei a stabilit o plată în avans pentru locuitorii orașului care se înscriu pentru a lupta în Ucraina la 1,9 milioane de ruble (21.777 de dolari) din bugetul orașului, urcând plata anuală în primul an de serviciu la 5,2 milioane de ruble.

Ultimele creșteri fac ca salariul minim anual pentru soldații ruși contractați care luptă în Ucraina să depășească salariul mediu în Rusia cu mai mult de trei ori, salariul minim pentru moscoviți depășind salariul mediu de peste cinci ori.

Astfel de plăți au ajutat Rusia să evite o nouă mobilizare la nivel național, după ce o campanie tulbure din 2022 a dus la un exod în masă în țările vecine. Cu toate acestea, unii economiști susțin că plățile creează o spirală salarială în economie.

Creșterile salariale sunt susținute și de o serie de alte măsuri, cum ar fi scutiri de la plata lunară a dobânzilor la creditele de consum pentru voluntari și garanțiile de stat pentru astfel de credite în caz de deces.

Aceste măsuri au încurajat potențialii voluntari să ia împrumuturi de consum și au contribuit la creșterea continuă a creditelor de consum, în ciuda faptului că banca centrală și-a majorat rata cheie a dobânzii pentru a răci economia.

Oficialii ruși spun că aproximativ 190.000 de persoane s-au oferit ca voluntari, până în acest an, pentru a lupta în Ucraina, comparativ cu 490.000 de contracte semnate în 2023.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri