Putin, banii și armele determină Elveția să-și revizuiască neutralitatea. Experții fac apel la o cooperare mai strânsă cu UE și NATO

Data actualizării: Data publicării:
F-5E Swiss Air Force
Avion F-5E al Forțelor Aeriene Elvețiene. Foto: Profimedia

După 500 de ani de neutralitate, un raport publicat joi de experți recomandă Elveției o cooperare mai strânsă cu Uniunea Europeană și NATO, potrivit POLITICO. Printre motivele invocate se numără modul în care statutul de neutralitate a afectat vânzările de arme, dar și apărarea țării în contextul războiului din Ucraina. 

Elveția nu dorește să se implice în războaie, dar îi place să facă bani. Confruntarea dintre aceste valori, la care se adaugă îngrijorarea că președintele rus Vladimir Putin reprezintă un risc pentru întreaga Europă, determină țara să își regândească poziția în materie de apărare.

Într-un raport, un grup de experți format din diplomați, înalți funcționari, un fost șef al armatei elvețiene și Wolfgang Ischinger, fostul director al Conferinței de securitate de la Munchen, recomandă guvernului ca țara, care este neutră din 1515, să lucreze la o „capacitate de apărare comună” cu UE și NATO.

„De la atacul Rusiei asupra Ucrainei, neutralitatea a devenit din nou subiect de dezbatere politică, atât în țară, cât și în străinătate. Presiunea asupra Elveției pentru a-și clarifica poziția este în creștere”, se arată în raport, care solicită o „revizuire” a politicii sale de neutralitate.

Unul dintre numeroasele motive este modul în care neutralitatea Elveției a afectat vânzările de arme. Altul este cum să aperi mai bine o țară înconjurată de două grupări din care nu face parte.

Potențiala perturbare a politicii este încă un semn al modului în care invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia din 2022 schimbă peisajul de securitate al Europei. Atacul neprovocat a determinat Suedia și Finlanda să renunțe la neutralitate și să adere la NATO.

Experții care au elaborat raportul au prezentat concluziile lor ministrului elvețian al Apărării și Securității, Viola Amherd, care este și președintele Confederației pentru 2024. Recomandările vor sta la baza strategiei de securitate a Elveției pentru 2025.

Autorizarea exporturilor de arme

Exporturile de arme ale Elveției au scăzut anul trecut cu 27% față de 2022, la mai puțin de 746 de milioane de euro, atât din cauza dispozițiilor stricte privind exporturile de arme, cât și din cauza efectului încetării achizițiilor de sisteme de apărare antiaeriană de către Qatar, legate de găzduirea Cupei Mondiale din 2022.

Berna interzice vânzarea de arme către țările aflate în război, iar acest lucru a avut un efect în lanț asupra relațiilor cu alte țări care doresc să trimită Ucrainei arme care ar putea include componente elvețiene.

„Interdicția de reexport trebuie să fie ridicată”, se solicită în raport.

Elveția a blocat livrarea de arme și muniții către Ucraina din mai multe țări europene. A fost nevoie de luni de zile de presiuni pentru ca Elveția să accepte să trimită surplusul de tancuri Leopard în Germania pentru a le înlocui pe cele trimise în Ucraina. Refuzul său de a permite ca muniția fabricată în Elveția aflată în stocurile Germaniei să fie trimisă Kievului pentru a fi utilizată în sistemele antiaeriene Gepard donate a contribuit la determinarea producătorului german de armament Rheinmetall să crească producția de muniție în Germania.

Experții doresc, de asemenea, să consolideze industria elvețiană de armament prin stimularea politicilor de compensare și obținerea accesului la programele de armament ale UE și NATO.

Propuneri „explozive”

Raportul a fost controversat chiar înainte de a fi publicat, deoarece partidele de opoziție l-au acuzat pe Amherd că a numit în comitetul de experți în principal simpatizanți ai NATO și UE.

Este probabil ca raportul să fie respins în parlamentul elvețian, în special de partidele pacifiste de stânga și de extrema dreaptă naționalistă. Amherd este deja criticată pentru legăturile tot mai strânse ale țării cu NATO.

„Raportul arată clar că Elveția este o țară occidentală și, prin urmare, susține valorile occidentale”, a declarat Jean-Marc Rickli, responsabilul pentru riscuri globale și emergente al Centrului pentru politici de securitate din Geneva.

Cu toate acestea, „apelurile la o cooperare militară sporită cu NATO și UE vor stârni foarte probabil multe dezbateri în Elveția”, a adăugat el, fiind de acord cu evaluările conform cărora raportul are potențial „exploziv” pe plan intern.

Experții nu au sugerat ca Elveția să renunțe complet la neutralitate și să adere la NATO, dar au îndemnat la legături mai strânse cu alianța militară și cu UE în ceea ce privește pregătirea comună, apărarea împotriva rachetelor balistice și exercițiile bilaterale și multilaterale.

De asemenea, raportul solicită ca cheltuielile militare să atingă 1% din PIB până în 2030. În prezent, Elveția cheltuiește 0,76% din PIB pentru apărare, mult mai puțin decât orice membru NATO, cu excepția Islandei, care nu are armată.

Deși este puțin probabil ca Elveția să fie invadată, țara este deja ținta unui război hibrid care include dezinformarea, spionajul și atacurile cibernetice, conform raportului. Experții recomandă trecerea la o „apărare globală”, ceea ce înseamnă pregătirea întregii societăți, nu doar a armatei, pentru un potențial conflict.

Prietenie cu UE și NATO

În ultimele luni, Consiliul Federal Elvețian, care conduce țara, a semnalat dorința de a se apropia atât de NATO, cât și de UE în materie de securitate și apărare.

Miercuri, o delegație elvețiană s-a deplasat la Luxemburg pentru a se întâlni cu Agenția de sprijin și achiziții a NATO (NSPA). Unul dintre obiectivele reuniunii a fost evaluarea potențialelor oportunități de cooperare cu agenția.

La începutul acestei luni, Consiliul aprobat, de asemenea, participarea la două dintre proiectele de cooperare structurată permanentă (PESCO) ale UE, unul privind mobilitatea militară care vizează facilitarea trecerii frontierelor și altul privind apărarea cibernetică.

Potrivit lui Rickli, Elveția dorește să demonstreze că își joacă rolul în cazul în care țara sa are nevoie de ajutor militar din partea țărilor UE sau NATO.

„Există un element de reputație, Elveția putând fi văzută ca o țară care nu cooperează cu statele europene”, a spus el. „Dacă vrea să beneficieze de ajutorul partenerilor săi europeni, trebuie să dea ceva în schimb”.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Nimeni nu ar ghici că are 50 de ani. Mel C de la Spice Girls, ca o o studentă îndrăgostită, de mână cu...
Film Now
Liz Hurley, decolteu abisal la petrecerea fostului ei iubit, Hugh Grant. Au rămas în relații bune, chiar dacă...
Adevarul
Pacostea ce se răspândește pe zi ce trece și afectează viața românilor. „Nu e deloc de glumit, se hrănesc cu...
Newsweek
Universitatea privată făcută de Lasconi avea aviz provizoriu de funcționare. Licența - despre PRO TV
Digi FM
Ce riști dacă vinzi terenuri cu valoare mare? Experiența unui român verificat de ANAF
Digi World
"Așteptări vs. realitate. Mă simt înșelată". A crezut că și-a închiriat cea mai frumoasă cameră cu vedere la...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
J.Lo, într-o rochie decupată pe laterale, de sus până jos, la care nu a purtat lenjerie, la premiera filmului...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...