Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, chemat la ordine după ce a spus că "Hamas e o ideologie" care nu poate fi eliminată

Data publicării:
Daniel Hagari
Daniel Hagari. Foto: Profimedia Images

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a apreciat miercuri drept "praf în ochi" ideea că am putea "face să dispară" Hamas, împotriva căruia Israelul luptă în Fâşia Gaza, atrăgându-şi aproape imediat un apel la ordine din partea guvernului.

"Hamas este o ideologie, nu putem elimina o ideologie. A spune că vom face să dispară Hamas înseamnă a arunca praf în ochii publicului", a declarat contraamiralul Daniel Hagari într-un interviu pentru postul de televiziune israelian 13.

În timp ce guvernul israelian pare divizat de săptămâni întregi cu privire la problema viitorului Fâşiei Gaza odată războiul încheiat, amiralul Hagari a adăugat: "Dacă nu prevedem o alternativă, în cele din urmă, vom avea Hamas" la putere în Gaza.

"Distrugerea capacităţilor militare şi guvernamentale ale Hamas este unul dintre obiectivele de război definite de cabinetul de securitate, prezidat de prim-ministrul Benjamin Netanyahu", a reacţionat rapid biroul lui Netanyahu într-un comunicat. "Tsahal este evident obligată să facă acest lucru", a adăugat textul, cu referire la armata israeliană. Aceasta din urmă a publicat ulterior un comunicat potrivit căruia căruia "în afirmaţiile sale", purtătorul de cuvânt "a vorbit despre distrugerea Hamas ca ideologie şi idee", adăugând că declaraţiile sale au fost "clare şi explicite" şi că "orice alt comentariu ar echivala cu a scoate lucrurile din context".

În timp ce Statele Unite încearcă să obţină un armistiţiu care să permită eliberarea ostaticilor deţinuţi în Fâşia Gaza în schimbul celei a palestinienilor închişi de Israel, Netanyahu continuă să repete că va continua războiul până la eliminarea Hamas.

Mişcarea islamistă palestiniană, considerată organizaţie teroristă de Statele Unite, Uniunea Europeană şi Israel, cere, la rândul ei, o încetare permanentă a focului şi o retragere totală a Israelului din Fâşia Gaza înainte de orice eliberare de ostatici. Războiul a fost declanşat pe 7 octombrie de atacul lansat de Hamas din Fâşia Gaza în sudul Israelului, care s-a soldat cu moartea a 1.194 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale israeliene. Tot atunci, 251 de persoane au fost răpite, iar 116 sunt în continuare captive în Gaza, iar 41 au murit, potrivit armatei israeliene.

Drept represalii, armata israeliană a lansat o ofensivă la scară largă în Fâşia Gaza care a făcut 37.396 de morţi, majoritatea civili, potrivit datelor raportate de Ministerul Sănătăţii al guvernului din Gaza condus de Hamas.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri