Galerie Foto Proteste în Serbia față de un proiect minier al gigantului Rio Tinto
Data publicării:
Sute de manifestanţi ecologişti au blocat sâmbătă străzile din mai multe oraşe din Serbia, inclusiv la Belgrad, pentru a protesta față de un proiect al gigantului minier anglo-australian Rio Tinto, care vrea să exploateze zăcăminte de litiu în această ţară balcanică, relatează AFP, preluată de Agerpres.
În estul Serbiei, în împrejurimile orașului Loznica, se găsesc zăcăminte importante de litiu, metal alcalin indispensabil în fabricarea bateriilor pentru autovehiculele electrice. Compania minieră a început să cumpere terenuri în zonă, dar aşteaptă în continuare unda verde din partea statului pentru a deschide minele.
Organizaţiile ecologiste, care denunţă proiectul Rio Tinto, au decis să manifesteze după adoptarea în această săptămână de către parlament a unor amendamente la legea referendumului şi la cea a exproprierii. Activiștii afirmă că legislaţia a fost modificată în beneficiul investitorului, însă guvernul neagă.
„Nimic nu se va întâmpla fără decizia poporului”, a afirmat miercuri preşedintele sârb Aleksandar Vucic, care a dat asigurări că guvernul va analiza mai întâi proiectul înainte de a organiza un referendum.
Noua lege a referendumului nu mai prevede însă o participare necesară de 50 la sută dintre alegători pentru validarea rezultatului.
La Belgrad, manifestanţii au blocat sâmbătă timp de o oră principalul pod a capitalei, Gazela, şi o mare intersecţie după ce în prealabil au avut loc ciocniri cu forţele de ordine, care în cele din urmă le-au permis să rămână acolo.
„Mă aflu aici pentru că nu vreau ca ei să vândă pământul strămoşilor mei. Serbia nu este de vânzare”, a declarat pentru AFP un manifestant, Milan Milosavljevic, un muzician în vârstă de 31 de ani.
Protestatarii au blocat arterele rutiere în mai multe oraşe din ţară, în principal la Novi Sad (nord), Kragujevac (centru), Sabac (nord-vest) şi Valjevo (est), potrivit televiziunii N1.
Rio Tinto a descoperit rezervele de litiu în regiunea Loznica în anul 2006. Compania vrea să investească 2,4 miliarde de dolari în acest proiect. Conform unui plan financiar prezentat recent de companie, exploatarea litiului ar putea aduce Serbiei un profit anual „direct” de 627 milioane de dolari şi poate genera în plus 885 milioane de dolari în sectoarele conexe.