Declarația liderului separatiștilor pro-ruși din Donețk, Aleksandr Zaharcenko, privind înființarea unui nou stat în bastionul rebel, numit „Mica Rusie”, a stârnit stupoare și indignare la Berlin.
„Absolut inacceptabilă”, astfel a etichetat Guvernul german vestea venită de pe frontul din estul Ucrainei, relatează Deutsche Welle.
"Domnul Zaharcenko nu are nicio legitimitate să vorbească în numele acestei regiuni din Ucraina", a declarat o purtătoare de cuvânt a guvernului federal pentru DW, adăugând: „Aşteptăm din partea Rusiei să condamne neîntârziat acest gest pe care nu trebuie nici să-l respecte, nici să-l recunoască".
"Crearea aşa-numitului stat Malorossija (Mica Rusie – n.r.) este o provocare rusească în perfidul joc de putere pentru obţinerea supremaţiei în Europa", a precizat sursei citate Jürgen Hardt, purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar al Uniunii CDU/CSU şi specialist în chestiuni de politică externă. "Propunerea aceasta evidenţiază o dată în plus că nu se poate avea încredere în Putin. El cheamă în permanenţă Occidentul la convorbiri, dar pare că nu ne putem baza pe cuvântul său", a subliniat oficialul german.
Anunțul făcut de către separatiști la începutul acestei săptămâni a luat prin surprindere chiar și Moscova. Boris Grizlov, negociatorul-șef al Moscovei pentru dosarul ucrainean, a respins declarația secesioniștilor din Donețk.
Mai mult, notează DW, până și partenerii de cauză, rebelii pro-ruși de pe cealaltă baricadă revizionistă, Lugansk, au rămas perplecși la auzul informației și au ales să reacționeze cu precauție.
Mutarea politică din Donețk aruncă un nou semn de îndoială asupra funcționalității Acordurilor de la Minsk, care urmăresc încetarea confruntărilor armate din Donbas și aducerea regiunilor Donețk și Lugansk înapoi sub controlul Kievului prin acordarea unei autonomii extinse.