Problemele grave cu care se va confrunta China din cauza scăderii populației. Crește riscul unei reacții mai agresive a Beijingului

Data publicării:
Shanghai now "Martial Arts Jianghu" immersive theme street, China - 23 Sep 2021
În 2022, China a avut spor natural negativ. Foto: Profimedia

China a avut o creștere economică de 3% anul trecut, aproape la jumătate față de ținta Beijingului. Dacă este exclus anul pandemic, ar fi cea mai slabă evoluție din 1976, de pe vremea lui Mao, înainte să înceapă așa-numitul miracol chinezesc. Dar asta nici măcar nu este cea mai proastă veste. Dușul rece este că, în 2022, China a avut spor natural negativ. Populația a scăzut pentru prima dată din 1961. Se întâmplă mult mai devreme decât au anticipat comuniștii de la Beijing și aduce probleme uriașe pentru economie.

Biroul de statistică al Chinei a anunțat că anul trecut populația țării s-a redus cu 850.000 de oameni, de la 1,41 miliarde, nivelul din 2021, arată Reuters. Este primul declin demografic la Chinei din 1961, când au fost condiții excepționale. Atunci china s-a confruntat cu foamete, în urma politicilor aberante ale lui Mao din cadrul Marelui Salt Înainte.

Anul trecut, China nu a avut foamete, doar politici stricte anticovid, care însă nu modifică fundamental evoluția demografică a țării. Pentru China, acesta este doar începutul unui declin care se va accentua.

Prin prisma acestor noi date, China nu mai este cea mai populată țară din lume. India ajunge pe primul loc. Estimările Națiunilor Unite plasau populația Indiei la un 1,412 miliarde de persoane la final de 2022. New Dehli face recensământul o dată la zece ani, iar ultimul a fost amânat din cauza pandemiei, deci date locale nu există.

ONU se mai așteaptă ca populația Chinei să se reducă cu 109 milioane până în 2050. Declinul ar fi de trei ori mai accelerat decât cel prognozat nu mai departe de 2019. Însă astfel de proiecții sunt considerate în categoria celor optimiste. Alte estimări, ale unor think-tankuri, susțin că până la finalul acestui secol populația Chinei se va înjumătăți.

Rata fertilității în China este de 1,18, cea mai proastă din toată lumea, departe de rata de înlocuire de 2,1. Bulgărele declinului demografic nu va face face decât să crească și să accelereze cu trecerea timpului.

Declinul demografic a avut ca declanșator politica unui singur copil, introdusă în 1980 și abolită abia în 2015, dar nu a fost singurul factor. Costul vieții, lipsa de libertăți civile, supravegherea constantă de către stat și emanciparea socială sunt motive de a renunța la a avea mai mulți copii. Sau chiar nici unul.

Demografic, China se mai confruntă cu o mare problemă - un dezechilibru între bărbați și femei. În vremea politicii unui singur copil, familiile preferau să aibă băieți, în ideea că aceștia vor avea grijă de ei la bătrânețe. În 2021 în china erau 32 de milioane mai mulți bărbați decât femei. La fiecare 100 de femei existau 111 bărbați. Statistic, 10% din populație nu va putea produce moștenitori pentru că nu are pereche.

Din 2021, administrațiile locale, sub ghidajul Beijingului au introdus politici de stimulare a natalității, cum ar fi reduceri fiscale, concedii de maternitate extinse sau subvenții pentru asigurarea unei locuințe. Până acum nu au adus efectele dorite. Unele relatări din China arată că diverși factori locali au început să facă presiuni directe. Astfel cei proaspăt căsătoriți sunt apelați de oficiali ai administrației care întreabă când au programat să devină părinți

Declinul demografic, care este mult mai accelerat decât orice anticipare, va aduce mari probleme economice, sociale și politice. Populația va îmbătrâni rapid, ceea ce înseamnă că statul va trebui să majoreze cheltuielile cu asistența socială și sănătatea în dauna unor alocări care acum se fac pentru a înarmare sau creșterea unor giganți economici controlați de stat. Forța de muncă nu este o problemă pentru moment, dar trendul se va înrăutăți în următorii ani, cu muncitori mai puțini și mai în vârstă. Creșterea economică va avea de suferit pe termen mediu și lung.

Cu această evoluție rapidă, coșmarul Chinei pare să capete contur: țara va îmbătrâni înainte de a deveni bogată. Europa Occidentală, Japonia au spor natural negativ iar populația îmbătrânește. Însă au ajuns la un grad ridicat de bunăstare. China este departe, ceea ce reprezintă chiar și o problemă politică.

Traictoria Chinei, care a ajuns să fie considerată rivala strategică ar reprezenta într-o ultimă instanță o veste bună pentru a ceea ce este considerată lumea liberă. Declinul demografic rapid, performanțe economice în scădere ar fi factori care să reducă puterea Chinei pe termen lung.

Însă din slabiciunile pe termen lung pot apărea pericolele pe termen mediu. Factorii de decizie de la Beijing cunosc toate aceste date și proiecțiile care decurg din ele. Tocmai pentru că se prefigurează o pantă descendentă, politicul chinez poate să ajungă la concluzia că timpul nu are răbdare, că ferestra de oportunitate se închide și poate acționa mai agresiv pentru a-și atinge repede ambițiile legate de poziția sa regională și globală.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un nou jucător pe piața RCA din România, alternativa mult așteptată. Cum ar putea ajuta la...
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Cum arată Milla Jovovich, în 2024, la 49 de ani. Imagini de colecție cu celebra actriță
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic