Rusia a cerut, joi, autorităților slovace, să returneze sute de mii de doze din vaccinul Sputnik V împotriva Covid-19, motivând că Slovacia a încălcat condițiile contractului. Este vorba de un scandal care se accentuează de mai multe zile între cele două țări, după ce o agenție slovacă și-a exprimat dubiile cu privire la vaccinul rusesc, conform Reuters.
Agenția de reglementare a medicamentelor din Slovacia a anunțat, joi, că loturile de vaccinuri Sputnik V pe care le-a primit diferă de cele evaluate de cercetătorii internaționali și de agenția de reglementare europeană.
Slovacia a importat 200.000 de doze din vaccinul Sputnik în urmă cu o lună, al doilea stat membru al Uniunii Europene care a făcut o astfel de comandă, după Ungaria, deși serul dezvoltat la Moscova nu are încă aprobarea autorităților de reglmentare europene.
Spre deosebire de Ungaria, Slovacia nu a început încă administrarea vaccinului, deși l-a înregistrat ca medicament, iar ministerul sănătății slovac a cerut o evaluare din partea agenției de reglementare a țării.
Agenția slovacă a concluzionat că forma dozajului vaccinului livrat diferă de forma produsului care este, în acest moment, evaluat de Agenția Europeană a Medicamentului. Agenția slovacă a mai precizat că dozele care au ajuns în Slovacia au, de asemenea, caracteristici diferite de cele folosite în studiile și evaluările publicate de jurnalul științific The Lancet.
Fondul suveran rus, care se ocupă de comercializarea vaccinului Sputnik a negat acuzațiile aduse de slovaci, pe care le-a catalogat drept „fake news”. De asemenea, autoritățile ruse spun că partea slovacă nu a testat serul într-un laborator autorizat și că a încălcat contractul încheiat și că a făcut un „act de sabotaj”.
„Fondul suveran rus a trimis o scrisoare în data de 6 aprilie 2021 prin care cere returnarea dozelor de vaccin, ca urmare a multiplelor încălcări ale contractului. Ele vor fi folosite în alte țări. Toate dozele Sputnik V sunt de aceeași calitate și trec prin același control al calității riguros la Institutul Gamaleia”, se arată într-un comunicat pe pagina de Twitter a vaccinului.
Controversele legate de achiziționarea vaccinului Sputnik au dărâmat deja un guvern slovac
Igor Matovic a demisionat din funcția de prim-ministru al Slovaciei din cauza unui scandal generat de achiziționarea vaccinului rusesc. În 30 martie, Matovic și-a depus mandatul după o lună de presiuni generate de criza politică.
Achiziționarea a aproximativ două milioane de doze de vaccin rusesc a fost făcută fără aprobarea a două dintre cele patru partide care alcătuiesc coaliția de guvernare de centru-dreapta.
Într-un final, Matovic a demisionat și a făcut schimb de funcții cu ministrul său de finanțe. Noul cabinet condus de Eduard Heger a fost învestit în 1 aprilie.
Trei țări din Uniunea Europeană au comandat sau folosesc deja Sputnik V, deși el nu este autorizat în UE
Ungaria, Cehia și Slovacia se numără printre țările care au comandat, primit sau care deja au început imunizarea cu Sputnik V, în ciuda faptului că acest ser nu a fost încă autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului, care a început procedura de evaluare abia la începutul lui martie
Și Austria s-a arătat interesată să comande acest vaccin și chiar să îl producă pe teritoriul țării, însă a pus condiția aprobării în prealabil de către EMA.
„Dacă fabricanţii de vaccinuri rusesc şi chinez primesc undă verde în Europa şi acestea pot fi produse aici, Austria va încerca cu siguranţă să pună la dispoziţie capacităţile sale de producţie în companiile naţionale corespunzătoare pentru aceste vaccinuri”, spunea Sebastian Kurz, la începutul lunii februarie, într-un interviu.
„Exact ca pentru producătorii din alte ţări. Este vorba de a obţine un vaccin sigur cât mai repede posibil, indiferent de cine este fabricat”, a continuat cancelarul austriac.
Pe lângă Austria, și Cipru a anunțat că va comanda vaccinul Sputnik, dacă acesta va fi aprobat de autoritatea europeană. Anunțul a fost făcut, marți, de un purtătorul de cuvânt al guvernului de la Nicosia, Kyriakos Koushos, care a fost citat de agenția semi-oficială de presă cipriotă spunând că țara ar fi pregătită să comande 50.000 de doze.
Rusia a fost acuzată că se folosește de vaccinul Sputnik pentru a pune presiune pe Europa și ca armă ideologică pentru a produce disensiuni între țările Uniunii Europene.
Editor : Adrian Dumitru