Primele reacţii la scenariul preluării şefiei Interpol de către Rusia
Data publicării:
Kievul şi-ar putea suspenda statutul de membră a Interpol dacă un candidat rus va fi ales preşedinte al acestei organizaţii, a anunţat luni ministrul ucrainean de Interne Arseni Avakov, transmite Xinhua, preluată de Agerpres.
''Ucraina va lua în considerare suspendarea statutului său de membră'', a scris ministrul de Interne de la Kiev, pe Facebook.
El a precizat că eventuala alegere a unui candidat rus ar fi "contrară spiritului şi obiectivelor organizaţiei".
Organizaţia Internaţionale de Poliţie Criminală (Interpol) îşi va alege preşedintele pe 21 noiembrie, la Dubai.
Generalul-maior rus Aleksandr Prokopciuk, vicepreşedinte al Interpol şi şeful Biroului Central Naţional Interpol din cadrul Ministerului de Interne rus, este considerat favorit în faţa sud-coreeanului Kim Jong Yang, de asemenea vicepreşedinte al Interpol.
Kremlinul şi-a exprimat luni dorinţa ca Aleksandr Prokopciuk să fie ales preşedinte al Interpol la cea de-a 87-a Adunare Generală care va avea loc miercuri în Dubai şi la care ţările membre urmează să-l numească pe înlocuitorul chinezului Meng Hongwei, arestat la sfârşitul lui septembrie în Beijing.
Kim Jong Yang a fost desemnat preşedinte interimar al Interpol începând cu data de 7 octombrie, înlocuindu-l pe Meng, care a dispărut la 25 septembrie, după ce luase un avion cu destinaţia China. După câteva zile de tăcere, Comisia Centrală pentru Inspecţia Disciplinară din China - organismul anticorupţie al acestei ţări - a confirmat detenţia lui Meng. La 7 octombrie, Interpol a primit scrisoarea de demisie a lui Meng şi un comunicat de la Beijing prin care Organizaţia Internaţională de Poliţie Criminală era informată că Meng nu va mai fi delegat al Chinei în acest organism.
Interpol are aproape 200 de ţări membre, care conlucrează pentru combaterea criminalităţii organizate. Ucraina a devenit membră a organizaţiei în 1992.