Primele F-16 olandeze au ajuns în România. Aeronavele vor fi folosite pentru antrenarea piloților ucraineni

Data actualizării: Data publicării:
Avion de luptă în zbor
Avion de luptă F-16 al Forțelor Aeriene Regale ale Țărilor de Jos. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Olanda a trimis marţi primele cinci avioane de luptă F-16 în România, care vor fi folosite la pregătirea piloţilor ucraineni, relatează Reuters și The Guardian. Aeronavele au aterizat la Fetești și vor deservi Centrul European de Instruire F-16, a precizat MApN.

MApN: Primele cinci aeronave ale Centrului European de Instruire F-16 au aterizat la Feteşti

ACTUALIZARE Ministerul Apărării anunţă, marţi, că primele cinci aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat la Feteşti. Avioanele vor deservi Centrul European de Instruire F-16.

„Cinci aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat marţi, 7 noiembrie, în Baza 86 Aeriană «Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă» din Feteşti. Aeronavele vor deservi Centrul European de Instruire F-16 (European F-16 training center- EFTC), înfiinţat ca urmare a colaborării dintre Ministerul Apărării Naţionale, prin Forţele Aeriene Române şi Ministerul Apărării din Ţările de Jos, prin Forţele Aeriene Regale, în parteneriat cu Compania Lockheed Martin şi cu sprijinul Regatului Danemarcei, stat coordonator alături de Ţările de Jos, a Coaliţiei internaţionale F-16”, a transmis, marţi, Ministerul Apărării.

Potrivit sursei citate, Centrul va fi un hub internaţional pentru instruirea piloţilor de aeronave F-16 şi va facilita creşterea interoperabilităţii dintre aliaţi.

„Totodată, acesta va contribui la crearea unor standarde operaţionale comune şi la întărirea capacităţii Alianţei Nord-Atlantice de a face faţă provocărilor complexe din regiunea Mării Negre şi din Europa de Est. Conform acordului de colaborare, ministerul român al apărării pune la dispoziţie Baza 86 Aeriană, facilităţile de instruire şi sprijinul naţiunii-gazdă, Forţele Aeriene Regale ale Ţărilor de Jos pun la dispoziţie aeronave F-16, iar Compania Lockheed Martin asigură instructorii şi mentenanţa”, a mai transmis ministerul.

MApN explică faptul că EFTC va contribui la accelerarea procesului de formare a piloţilor români, în contextul în care Armata României se pregăteşte să primească 32 de aeronave F-16, achiziţionate recent din Norvegia.

„Având în vedere contextul geopolitic actual şi poziţia strategică a României în regiunea Mării Negre, acest centru devine esenţial pentru colaborarea transfrontalieră, întărirea securităţii şi consolidarea solidarităţii în cadrul NATO. Prin înfiinţarea Centrului European de Instruire F-16, România se angajează să ofere un mediu de pregătire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice şi know-how de ultimă generaţie, nu doar pentru piloţii români, ci şi pentru cei din statele aliate şi partenere, inclusiv Ucraina”, a mai transmis Ministerul Apărării.

Instituţia precizează că Centrul European de Instruire F-16 din Baza 86 Aeriană ”Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” din Feteşti va fi inaugurat printr-o ceremonie oficială, la o dată care va fi anunţată ulterior.

Olanda a trimis în România primele avioane F-16 pentru antrenarea piloţilor ucraineni

ȘTIREA INIȚIALĂ Olanda va livra între 12 şi 18 avioane F-16 din forţele sale aeriene pentru a fi folosite în noul centru european de pregătire a piloţilor din România, care va fi deschis în curând, a anunţat marţi Ministerul Apărării de la Haga.

Premierul Mark Rutte declara, la sfârşitul lunii trecute, într-o convorbire video cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că Olanda va trimite avioanele F-16 în România în decurs de două săptămâni.

Olandezii au promis, de asemenea, să livreze Ucrainei avioane F-16 pentru a fi folosite în luptă, alături de promisiuni similare din partea Danemarcei, Norvegiei şi Belgiei.

Ministrul apărării Angel Tîlvăr a semnat la sfârşitul lunii august Scrisoarea de intenţie între Ministerul Apărării Naţionale din România, Ministerul Apărării al Regatului Ţărilor de Jos şi Compania Lockheed Martin privind Centrul de pregătire F-16 din România, scrie News.ro.

În vederea implementării acestui proiect, Forţele Aeriene Regale Olandeze vor contribui prin dislocarea unor aeronave F-16 în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”, facilitând astfel pregătirea efectivă a piloţilor.

„Prin intermediul acestui centru, România se angajează să ofere un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice şi know-how de ultimă generaţie nu doar pentru piloţii români, ci şi pentru cei din statele aliate şi partenere, inclusiv Ucraina” a anunţat la vremea respectivă ministrul Apărării Naţionale.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...