Prima stație spațială chinezească este aproape de a fi operațională. China a lansat ultimul modul pe orbita planetei

Data publicării:
O rachetă este lansată de pe un cosmodrom
o Rachetă Long March 5B a lansat în spațiul și ultimul modul al stației spațiale chinezești. Foto: Profimedia Images

China a trimis pe orbita planetei și ultimul modul, al treilea, al stației sale spațiale. În urma ajungerii pe orbită și a acestui modul, stația Tiangong urmează să devină deplin operațională, a anunțat presa chineză de stat.

Noul modul, denumit „Mengtian”, în traducere „Visul cerurilor”, a fost lansat la ora locală 15:27 de o rachetă din gama Long March 5B de pe insula tropicală Hainan, situată în sudul Chinei. Fotografi amatori şi iubitori ai spaţiului, reuniţi pe o plajă de lângă centrul de lansări spaţiale Wenchang, au fotografiat evenimentul, informează AFP, citat de Agerpres.

„Modulul experimental Mengtian a intrat cu precizie pe orbita predefinită”, a anunţat, câteva minute mai târziu, la televiziune, unul dintre coordonatorii misiunii, Deng Hongqin. „Declar că această lansare reprezintă un succes total”, a adăugat Deng, în entuziasmul colegilor săi din centrul de control al misiunii.

„Mengtian” este cel de-al treilea şi, totodată, ultimul segment major al staţiei spaţiale Tiangong, care are forma literei T. Asamblarea staţiei spaţiale chineze a necesitat un total de 11 misiuni. Ultima dintre ele, cea de luni, a permis trimiterea pe orbită a unor echipamente ştiinţifice de ultimă generaţie.

La precedenta misiune, chinezii au fost acuzați de iresponsabilitate, după ce racheta care a dus modulul secund, Wentian, s-a prăbușit necontrolat prin atmosfera planetei și s-a prăbușit în apropierea insulei Borneo.

Staţia Tiangong va rămâne pe o orbită joasă, situată între 400 şi 450 de kilometri deasupra Pământului, pentru cel puţin 10 ani, China având ambiţia de a-şi menţine o prezenţă umană pe termen lung în spaţiu. Tiangong, în traducere „Palatul celest”, care seamănă ca dimensiuni cu fosta staţie sovietică Mir, ar trebui să aibă o durată de funcţionare de cel puţin un deceniu.

„Primul ceas atomic rece” a fost trimis în spaţiu, a anunţat agenţia de presă China Nouă. Dispozitivul va permite, pe termen lung, o măsurare mult mai precisă a timpului.

Începând din iunie 2022, trei astronauţi chinezi, inclusiv o femeie, se află deja la bordul staţiei spaţiale chineze, pentru o misiune de aproximativ şase luni.

Deşi China nu prevede deocamdată o cooperare internaţională la bordul staţiei sale spaţiale, autorităţile de la Beijing au dat asigurări că vor rămâne deschise în faţa posibilităţii de a colabora cu agenţii spaţiale din străinătate.

Ambiţia Chinei de a-şi construi o staţie spaţială proprie a fost alimentată, parţial, de refuzul Statelor Unite de a accepta astronauţi chinezi în programul misiunilor desfăşurate pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), un avanpost orbital care reprezintă o colaborare între Statele Unite, Rusia, Canada, Uniunea Europeană şi Japonia.

China a investit în ultimele decenii mai multe miliarde de euro în programul său spaţial, fapt care i-a permis să recupereze decalajul care o separa în acest domeniu de Statele Unite şi de Rusia. China a trimis primul său astronaut în spaţiu în anul 2003. În 2019, China a plasat cu succes un dispozitiv robotizat pe faţa ascunsă a Lunii, înregistrând atunci o premieră mondială.

În 2020, China a adus pe Pământ eşantioane recoltate de pe Lună şi, în acelaşi an, a finalizat Beidou, sistemul său de navigaţie prin satelit - rivalul GPS-ului american. În anul următor, China a reuşit să plaseze un mic robot pe suprafaţa planetei Marte.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Este Nicușor Dan bun de președinte al României? Părerea AI despre întrebarea momentului la români
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Meg Ryan, o mamă extrem de mândră. Cu ce se ocupă la 20 de ani Daisy, fiica pe care a adoptat-o din China, ca...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei