Kremlinul a reacționat, luni, la articolul cotidianului The Washington Post potrivit căruia un ofiţer al armatei ucrainene a coordonat atacul asupra conductelor rusești Nord Stream. Dmitri Peskov spune că este „foarte alarmant” că președintele Volodimir Zelenski nu a știut despre acest plan de sabotare, așa cum scrie WP.
Nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea pentru exploziile din 2022 septembrie, care au avut loc în largul insulei daneze Bornholm şi au avariat trei din cele patru conducte ale sistemului care livrează gaz rusesc în Europa.
The Washington Post a relatat că Roman Cervinski, un ofiţer militar ucrainean de rang înalt cu legături profunde cu serviciile de informaţii ucrainene, a fost coordonatorul atacului. Publicaţia citează totododată persoane neidentificate, care erau la curent cu operaţiunea şi care au declarat că preşedintele Volodimir Zelenski nu știa despre acest plan. Chervinski a primit ordine de la oficiali ucraineni de rang înalt care, în cele din urmă, raportau comandantului-şef, generalul Valeri Zalujni, a precizat The Washington Post.
Reacția Kremlinului după articolul WP
"Urme ale Ucrainei în acest sabotaj, acest act terorist, apar din ce în ce mai des în rapoarte, investigaţii şi relatări din mass-media", a comentat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Reuters, preluată de News.ro.
"Acest articol spune că este posibil ca preşedintele Zelenski să nu fi fost la curent cu astfel de acţiuni ale subordonaţilor săi din agenţiile de securitate. Este un semnal foarte alarmant nu numai pentru noi, ci şi pentru ţările din Occidentul colectiv", a punctat Peskov. "Dacă regimul de la Kiev nu mai controlează situaţia din propria ţară, atunci acest lucru este alarmant şi trebuie, de asemenea, luat în considerare", a adăugat el.
Sabotarea conductelor Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 din 16 septembrie 2022 a tăiat o rută importantă pentru exporturile de gaze ruseşti către Europa şi a sporit şi mai mult tensiunile după invazia Moscovei în Ucraina la sfârşitul lunii februarie a aceluiaşi an.
Nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea pentru explozii, care au avut loc în largul insulei daneze Bornholm. În funcţie de sursă, responsabilitatea a fost atribuită Ucrainei, Rusiei sau Statelor Unite, dar toate au negat acest lucru. Washingtonul şi NATO au spus că a fost un act de sabotaj, în timp ce Moscova a spus că a fost un act de terorism internaţional.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat în mod repetat că ţara sa ar fi fost implicată. ''Nu aş face niciodată aşa ceva", a declarat el pentru cotidianul german Bild în iunie anul trecut, adăugând că ar dori "să vadă dovezi".
Editor : I.C