Prim-ministrul sudanez, Abdallah Hamdok, a demisionat, luni, după o nouă zi de proteste masive ale populației în capitala Khartoum, relatează BBC.
Mii de oameni au ieșit în stradă în Khartoum pentru a-și arăta opoziția față de acordul pe care Hamdok și guvernul civil al țării l-au făcut cu armata pentru a guverna împreună după o lovitură de stat militară din octombrie.
Scandând „puterea poporului”, protestatarii au cerut revenirea la guvernarea civilă a țării și eliminarea oricărei influențe a armatei în politică. Forțele de ordine și armata au răspuns cu brutalitate la proteste, însă, iar în urma violențelor au murit două persoane.
După demisia lui Hamdok, armata controlează acum întregul guvern.
Tranziția la democrație a Sudanului s-a confruntat cu dificultăți nenumărate de la eliminarea de la putere a dictatorului Omar al-Bashir, în 2019, mai ales după mai multe tentative de lovitură de stat și proteste.
Într-un discurs televizat, Hamdok le-a transmis sudanezilor că „țara se află la un periculos punct de cotitură care-i amenință chiar supraviețuirea”.
Peste 50 de oameni au fost uciși la proteste de la declanșarea loviturii de stat în octombrie.
Proteste fără oprire după lovitura de stat din octombrie
Pe parcursul ultimelor luni din 2021, oamenii au ieșit în stradă constant în Khartoum și în orașele mari ale țării pentru a se opune influenței armatei în guvernarea țării. Tensiunile sociale s-au accentuat puternic din 25 octombrie, când armata a dat o lovitură de stat împotriva guvernului civil și l-a arestat pe premierul Abdalla Hamdok.
Ulterior restaurat în funcție în data de 21 noiembrie, după un acord cu șeful armatei, Hamdok a pierdut din încrederea populației care protestează constant pentru eliminarea oricărei interferențe din partea armatei în guvernarea țării.
Editor : Adrian Dumitru