Dragon vs. Urs. Cum au ajuns China și Rusia să se ciocnească în acțiunile de spionaj din UE

Data publicării:
Silhouette of Chinese President Xi Jinping and Russian President Vladimir Putin against the background of the flags of Russia and China.
Rusia și China au o prietenie problematică, interesele lor suprapunându-se în UE Foto: Profimedia

Prietenia „fără limite” dintre China și Rusia este pusă la încercare în Europa. Operațiunile de spionaj ale Beijingului și Moscovei, inclusiv recrutarea de agenți, se suprapun din ce în ce mai mult în cadrul Uniunii Europene, a declarat pentru Politico un înalt oficial european din domeniul serviciilor secrete, în timp ce analiștii în domeniul securității semnalează încercările tot mai mari ale Beijingului de a influența afacerile UE.

Cele două puteri, care au promis un parteneriat de anvergură, dar nu sunt oficial aliate, împărtășesc obiective similare de subminare a Occidentului, slăbire a sprijinului pentru Ucraina și divizare a democrațiilor liberale, a declarat oficialul, Michal Koudelka, șeful agenției interne de informații din Cehia.

„Nu este o coincidență faptul că aceleași entități ar putea servi interesele atât ale Federației Ruse, cât și ale Republicii Populare Chineze”, a declarat Koudelka în răspunsurile scrise la întrebările Politico.

Au existat dovezi că cele două națiuni căutau să recruteze agenți din același grup de politicieni anti-occidentali marginali din Europa, a adăugat Koudelka - deși colaborarea oficială dintre agențiile lor de informații rămâne limitată.

„Cu toate acestea, motivul din spatele acestui lucru nu este colaborarea și coordonarea serviciilor de informații ale acestor țări, ci pur și simplu faptul că ambele sunt antagoniste față de «Occidentul colectiv» de astăzi”, a spus el.

Politico nu a primit niciun răspuns la solicitările de comentarii din partea ambasadelor Chinei sau Rusiei în Belgia.

Cum a ieșit totul la iveală

Comentariile lui Koudelka marchează prima dată când un înalt oficial al serviciilor de informații europene vorbește public despre operațiunile de spionaj ale Chinei și Rusiei în Europa de când agenția sa a descoperit o campanie majoră de influență rusească în martie.

Dezvăluită în comun de agenția de informații a Republicii Cehe și de prim-ministrul belgian, operațiunea a vizat membri ai Parlamentului European care au fost invitați să participe la o emisiune TV intitulată „Vocea Europei” - despre care s-a dovedit ulterior că era finanțată de agenți pro-Kremlin. Ulterior, s-a raportat că mai mulți participanți la emisiunile „Vocea Europei” primeau plăți de la interese chineze.

Această „suprapunere” este partea ascunsă a unei relații care se încălzește între Moscova și Beijing, au declarat analiștii de securitate.

Într-adevăr, președintele Vladimir Putin și omologul său chinez, Xi Jinping, au pus în valoare relația lor încă de când cele două țări au anunțat o prietenie „fără limite”, cu puțin timp înainte de invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina.

Un an mai târziu, Xi i-a spus lui Putin că, împreună, țările lor vor aduce lumii schimbări „nemaivăzute în ultimii 100 de ani”.

„Ambele țări știu că nu pot învinge țările UE sau NATO din punct de vedere economic sau prin forță, așa că încearcă din răsputeri să le perturbe unitatea, coeziunea și pregătirea prin orice mijloace disponibile”, a declarat Koudelka.

Analiștii în domeniul securității au afirmat că mijloacele de informare în masă susținute de statul chinez și de cel rus se fac acum ecou și își amplifică reciproc punctele de vedere, o formă de colaborare indirectă.

„Riscul ca serviciile secrete [chineze] să influențeze politica europeană prin intermediul rețelelor cultivate de Rusia, care au pătruns în partidele politice de extremă dreaptă și de extremă stângă ale UE, este în continuă creștere”, a declarat pentru POLITICO Gunnar Wiegand, un fost oficial de top pentru Asia în cadrul serviciului diplomatic al UE.

„Acest lucru a putut fi observat recent și în contextul alegerilor pentru Parlamentul European”, a adăugat el.

Până în prezent, liderii europeni au fost mai precauți decât omologii lor americani în a arăta cu degetul spre Beijing. Întrebat dacă China ajută Moscova în războiul împotriva Ucrainei, diplomatul de top al UE Josep Borrell a declarat în iunie că nu a văzut nicio dovadă că China ar furniza arme Rusiei.

Dar acest lucru pare să fi încurajat spionii chinezi, care căutau profiluri de politicieni care și-au exprimat deja sprijinul pentru puterile străine, și anume Rusia.

Un exemplu recent al modului în care ar putea funcționa această recrutare încrucișată este Frank Creyelman, un politician naționalist flamand.

Creyelman a fost exclus din partidul său, Vlaams Belaang, în urma unei anchete de presă din 2023 în care se afirma că a acceptat plăți de la un spion chinez în schimbul îndeplinirii diferitelor sarcini utile Beijingului. Creyelman a fost cunoscut anterior pentru pozițiile sale pro-ruse, călătorind la Moscova și opunându-se public ajutorului occidental pentru Ucraina.

Creyelman nu a răspuns la mai multe încercări de a-l contacta pentru comentarii.

Un alt caz: Filip Dewinter, un membru important al aceluiași partid. Dewinter a efectuat misiuni de observare a alegerilor pentru Rusia înainte de a fi căutat de un șef al spionajului chinez care se dădea drept expert, potrivit unei investigații a presei belgiene.

Articolul de presă din Belgia a susținut că Dewinter a acceptat plăți de la societăți fantomă și grupuri de reflecție susținute de Partidul Comunist Chinez, inclusiv de la Asociația Chineză pentru Contact Amical Internațional (CAIFC) - o organizație care este un paravan pentru serviciile secrete chineze.

Dewinter neagă vehement acuzațiile potrivit cărora ar fi acționat cu bună știință ca agent de informații pentru China.

O anchetă a comisiei de etică a parlamentului flamand nu a găsit motive pentru sancționarea sa. Contactat de Politico, Dewinter a negat că a lucrat cu bună știință pentru statul chinez sau pentru agențiile sale de informații. El a scris că nu a fost în contact cu CAIFC în Belgia și că singurele sale contacte în Belgia au fost cu Fundația Culturală și Educațională Europeană.

Politico nu a fost în măsură să verifice existența acestei fundații. Dewinter a fost legat de o fundație cu nume similar: Fundația China-Europa pentru Cultură și Educație, cu sediul în Țările de Jos, al cărei site web descrie misiunea sa ca fiind aceea de a „consolida legătura dintre China și Europa, în special în ceea ce privește aspectele culturale și educaționale”.

El rămâne un membru important al Vlaams Belang, în timp ce Creyelman a fost demis în urma relatărilor de presă despre legăturile sale cu China.

„Este o necesitate să acordăm o atenție sporită unei astfel de cooperări - în special în contextul războiului rusesc de agresiune împotriva Ucrainei, dar și mai general, atunci când se răspândesc îndoieli cu privire la democrațiile noastre”, a adăugat Wiegand, care a fost recent coautor al unui raport privind alinierea China-Rusia în calitatea sa de visiting distinguished fellow la German Marshall Fund din cadrul think tank-ului american.

O rezervă bogată de talente

Potrivit experților în securitate, China caută să exploateze în continuare rețeaua extinsă de spionaj a Rusiei în Europa pentru a-și promova propriile obiective, și anume divizarea țărilor UE și slăbirea relației acestora cu Washingtonul.

„Aceștia sunt practic oameni care, pentru o lungă perioadă de timp, au fost cooptați de ruși și apoi, în ultima vreme, chinezii intervin”, a declarat Filip Jirous, un analist independent axat pe China. „Acest lucru se poate datora faptului că i-au văzut pe acești oameni ca fiind susceptibili la orice promisiuni au putut face”.

„Ideologia este cu siguranță un factor, mai mult decât banii”, a adăugat el.

La începutul acestui an, poliția germană l-a arestat pe asistentul parlamentar al deputatului german de extremă dreapta Maximilian Krah, sub suspiciunea că acesta spiona pentru China. Arestarea a avut loc la câteva zile după ce Krah a fost numit participant-cheie în rețeaua Vocea Europei.

„Pe măsură ce China și Rusia continuă să se alinieze, cooptanții individuali vor lucra mai probabil pentru ambele state autoritare”, a scris Jirous într-un articol pentru Fundația Jamestown.

Un bonus suplimentar: dacă acești politicieni și-au pus „pielea la bătaie” participând personal la o misiune care servește intereselor Moscovei, cum ar fi alăturarea la o misiune de observare a alegerilor într-un teritoriu contestat, cum ar fi părțile Ucrainei ocupate de Rusia, sau în interiorul Rusiei însăși.

Zeci de politicieni de extremă dreaptă și de extremă stângă din mai multe țări ale UE s-au alăturat deja unor astfel de misiuni, creând un bazin bogat de potențiali recruți. (O căutare rapidă în această bază de date a scos la iveală membri ai Alternativei pentru Germania, Adunarea Națională din Franța și Vlaams Belang, printre altele). Purtătorii de cuvânt ai acestor partide nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Este foarte posibil ca Frank Creyelman să fi ajuns pe radarul unui spion chinez care lucrează la construirea unei rețele de agenți în Europa.

Potrivit rapoartelor Le Monde, Spiegel și Financial Times, Creyelman a petrecut ani buni primind plăți de la un spion cunoscut sub numele de „Daniel Woo”, care conducea o rețea de agenți în Europa. Într-un mesaj text obținut de aceste publicații, Woo spunea că „obiectivul nostru principal este să divizăm relația Europa / Statele Unite”.

Datorită activității sale de recrutare a lui Creyelman și a altor politicieni europeni, Woo a reușit „să influențeze cu succes dezbaterile din Bundestagul german și... să disemineze propagandă”, a scris Le Monde.

Rețeaua europeană a lui Woo a fost dezmembrată în luna decembrie a anului trecut.

Cu toate acestea, Jirous a avertizat că este puțin probabil ca Woo să fie ultimul manipulator chinez care încearcă să atragă deputați europeni, personal parlamentar sau foști deputați.

„Măsuri concrete împotriva acestui fenomen pot fi luate doar la nivel național, deoarece operațiunile de (contra)informații sunt în centrul competențelor naționale. Dar, având o dimensiune europeană, UE poate promova o mai mare sensibilizare în rândul serviciilor naționale de informații și abordează operațiunile străine de manipulare a informațiilor”, a adăugat Wiegand.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
„Nu în viața asta!”. Kate Winslet a refuzat să-și acopere „colăceii”, după ce i s-a sugerat acest lucru pe...
Adevarul
Școală distrusă de viitura din Galați: "Trei miliarde de lei investiți s-au dus pe apa sâmbetei". Mobilizare...
Newsweek
10.000 lei amendă pentru proprietarii de apartamente care își supără vecinii. Ce nu au voie să facă?
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Angelina Jolie a angajat un chirurg plastician de top pentru Pax, după accident: „A vrut să se asigure că nu...
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...