Prețurile la poarta fabricii cresc accelerat în China. Scumpirile vor fi resimțite în toate țările care importă produsele

Data publicării:
fabrica in china
China este cel mai mare exportator din lume, astfel încât creșterea prețurilor va afecta și alte țări. Foto: Guliver/Gettyiamges

Prețurile produselor fabricate în China cresc accelerat. Este cel mai rapid ritm de creștere „la poarta fabricii” de când acest indice este măsurat, ceea ce va influența prețurile produselor vândute peste tot în lume, în condițiile în care China este unul dintre principalii exportatori mondiali. 

Creșterea prețului mărfurilor vine ca urmare a problemelor cu care se confruntă China, de la creșterea prețului materialelor, la criza energetică.

China este cel mai mare exportator din lume, astfel încât creșterea prețurilor va afecta și alte țări, scrie BBC. Totodată, prețurile produselor importate sunt influențate și de alte crize globale, de la cea a semiconductorilor, la criza containerelor.

Cifrele oficiale au arătat că indicele prețurilor de producție a crescut cu 10,7% față de anul trecut în luna septembrie, cel mai rapid ritm de creștere de când acest indice a fost măsurat, în 1995.

Indicele prețurilor de consum din China, care a fost publicat joi, a crescut cu 0,7% față de anul anterior în septembrie, în creștere față de luna precedentă, dar sub prognozele celor mai mulți economiști.

Costul mărfurilor în China este urmărit pentru că astfel de creșteri duc la scumpiri în alte părți ale lumii, ceea ce ar putea determina creșterea inflației în țările care importă produsele „made in China”.

Întreruperile cu energie electrică au perturbat multe industrii din țară, în special cele care utilizează o cantitate mare de energie, precum producția de ciment sau topirea oțelului și a aluminiului.

Prețul cărbunelui utilizat în multe dintre centralele electrice din China a atins noi recorduri în ultimele zile, în timp ce companiile de utilități se luptă să producă suficientă energie electrică pentru a satisface cererea.

Beijingul a luat măsuri pentru a ușura criza de energie, inclusiv prin creșterea producției de crăbune pentru a gestiona cantitatea de energie electrică utilizată de fabricile mari.

Partenerii noștri
Playtech
Cine este adevăratul copil Kinder: Un italian pune capăt confuziei și...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
„Familii cu inima frântă”. Turistă de 19 ani moartă, după ce a băut „shot-uri” gratuite în vacanță. Alte...
Newsweek
Pensionarii cu pensie mică și grupe de muncă, victorie uriașă în instanță. Când iau bani mai mulți?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”