Președintele Taiwanului: China ar trebui să-și ceară teritoriul de la Rusia. Nu dorește să ne invadeze din motive teritoriale

Data actualizării: Data publicării:
Globe,Asia,Close-up
Foto: Shutterstock

Dacă pretențiile Chinei cu privire la Taiwan se referă la integritatea teritorială, atunci China ar trebui, de asemenea, să ia pământul din Rusia cedat de ultima dinastie chineză în secolul al XIX-lea, a declarat președintele Taiwanului, Lai Ching-te, într-un interviu acordat presei taiwaneze, conform Reuters.

China consideră Taiwanul guvernat în mod democratic drept propriul său teritoriu și nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a aduce insula sub controlul său. Guvernul taiwanez respinge aceste pretenții, afirmând că numai populația insulei își poate decide viitorul.

Într-un interviu acordat unui post de televiziune taiwanez difuzat duminică târziu, Lai, pe care China îl numește „separatist”, a evocat Tratatul de la Aigun din 1858, prin care China a cedat imperiului rus o suprafață vastă de teren în ceea ce este în prezent extremitatea estică a Rusiei, formând o mare parte din frontiera actuală de-a lungul râului Amur.

Dinastia Qing a Chinei, aflată atunci în declin terminal, a refuzat inițial să ratifice tratatul, însă acesta a fost confirmat doi ani mai târziu în Convenția de la Pekin, unul dintre tratatele „inegale” încheiate de China cu puteri străine în secolul al XIX-lea.

„Intenția Chinei de a ataca și de a anexa Taiwanul nu este din cauza a ceea ce spune sau face o persoană sau un partid politic din Taiwan. China nu vrea să anexeze Taiwanul de dragul integrității teritoriale”, a declarat Lai.

„Dacă este de dragul integrității teritoriale, de ce nu ia înapoi terenurile ocupate de Rusia care au fost semnate în Tratatul de la Aigun? Rusia este acum în cel mai slab moment, nu?”, a adăugat el.

„Tratatul de la Aigun, semnat în timpul domniei Qing - poți cere Rusiei (înapoi pământul), dar nu o faci. Deci este evident că nu doresc să invadeze Taiwanul din motive teritoriale.”

Biroul chinez pentru afaceri cu Taiwanul nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. Guvernul chinez susține că Taiwanul a fost teritoriu chinez încă din cele mai vechi timpuri.

Qing a cedat Taiwanul Japoniei în 1895 într-un alt tratat „ inechitabil ”, iar în 1945, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost predat guvernului Republicii Chineze, care patru ani mai târziu a fugit în Taiwan după ce a pierdut un război civil cu comuniștii lui Mao Zedong.

Lai a declarat că ceea ce China dorește cu adevărat să facă prin planurile sale asupra Taiwanului este să schimbe ordinea internațională bazată pe reguli.

„Vrea să obțină hegemonia în zona internațională, în Pacificul de Vest - acesta este scopul său real”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Aflat pentru prima dată în spațiu, un astronaut NASA a privit spre Pământ: „Am trăit o minciună până acum...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene a estimat când va pune Rusia capăt războiului
Newsweek
Cine era domnitorul ce a fost ultimul din dinastia Mușatinilor pe tronul Moldovei?  Cine i-a urmat?
Digi FM
“N-am văzut în 64 de ani ploaie în halul ăsta”. Oamenii din localitățile inundate sunt disperați și...
Digi World
"Nu am văzut niciodată asta în casa noastră. Și stăm aici de patru ani". Ce au descoperit doi soți, total...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Sharon Stone, ani de coșmar: AVC, 18 milioane $ lipsă, probleme cu vederea și cu memoria. "Tot ce aveam era...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...