Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a criticat dur situația din Ungaria, unde premierul Viktor Orban a obţinut luni undă verde de la parlament pentru a legifera prin ordonanţe în cadrul unei stări de urgenţă pe perioadă nedeterminată, pe care opoziţia o consideră "disproporţionată" în lupta împotriva noului coronavirus.
"Ne dorim să ieșim din această criză cu democrațiile intacte. Am cerut Comisiei Europene să verifice dacă noile legi introduse în Ungaria respectă articolul 2 din tratatul nostru. Toate statele euorpene au obligaţia să sprijine și să protejeze valorile noastre fundamentale. Pentru noi, parlamentele trebuie să rămână deschise şi presa trebuie să rămână liberă. Nimeni nu trebuie să se folosească de această pandemie pentru a submina libertatea", a declarat David Sassoli.
În Ungaria, legea a fost aprobată cu 137 de voturi favorabile, în timp ce 53 de deputaţi s-au exprimat împotrivă. Ea introduce astfel o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare pentru răspândirea de "ştiri false" despre virus sau despre măsurile guvernului, în contextul în care puţinele organe media independente din ţară se confruntă deseori cu astfel de acuzaţii.
Noile dispoziţii îi vor permite premierului ungar să prelungească pe termen nedeterminat starea de urgenţă în vigoare de la 11 martie, fără a mai cere aprobarea parlamentului.
În cadrul acestui regim, guvernul poate "suspenda utilizarea anumitor legi prin decret, se poate eschiva de dispoziţii statutare şi poate introduce alte măsuri extraordinare", prin ordonanţe guvernamentale, cu scopul de a garanta "sănătatea, securitatea personală şi materială a cetăţenilor, precum şi economia".
Viktor Orban nu este singurul lider politic care folosește criza de coronavirus pentru a-și consolida controlul asupra puterii.
În Filipine, Rodrigo Duterte, un lider cunoscut pentru faptul că își arestează criticii și oponenții politici, și-a accentuat, de asemenea, puterea ca șef de stat în această perioadă.
Nici prim-ministrul Israelian Benjamin Netanyahu nu a scăpat de critici – el a fost criticat dur după ce guvernul său a aprobat folosirea dispozitivelor electronice de monitorizare a pacienților, o tehnologie folosită anterior doar pentru lupta împotriva terorismului.
Netanyahu nu este, desigur, singurul lider al unei țări care folosește astfel de tehnologie pentru monitorizarea pacienților pe timp de criză. În Rusia, autoritățile folosesc tehnologie pentru recunoaștere facială pentru a îi prinde pe cei care încalcă carantina sau izolarea.
Citiți și: Coronavirusul, mană cerească pentru Vladimir Putin. Liderul rus se folosește de pandemie pentru a își consolida regimul autoritar
Editor: I. I.